четвер, 14 лютого 2013 14:08

"Юля сидить за газові угоди. Хто буде сидіти за сланцеві?"

"Юля сидить за газові угоди. Хто буде сидіти за сланцеві?"
Сланцевий газ не допоможе Україні, вважає "свободівка" Ірина Сех. Фото: zik.ua

Сланцевий газ не принесе Україні енергетичної незалежності, вважає народний депутат від "Свободи", голова парламентського комітету з питань екологічної політики й природокористування Ірина Сех, 42 роки. Натомість матимемо купу екологічних проблема, наголошує депутатка. До обрання в парламент вона очолювали фракцію "Свободи" в Львівські облраді й послідовно виступала проти видобутку сланцевого газу.

- Наш Кабмін підписав угоду з нідерландською компанією "Шел", і Донецька та Харківська обласні ради проголосували за цю угоду, хоча вони в очі її не бачили, - продовжує Ірина Ігорівна. - До Олеської площі (родовище газоносних сланців в межах Львівської та Івано-Франківської областей - gazeta.ua) колись ще мала входити Тернопільська область. Зараз вона відпала за дивних обставин, бо з двома легше домовитися, ніж з трьома.

Ви натякаєте на якійсь махінації?

- Протягом двох років українська влада проводила зміни у законодавстві, щоб усунути місцеві ради від погодження цих угод (угод із компанією "Шел" з розробки Юзівського родовища в Донецькій та Харківській областях, та компанією "Шеврон" щодо Олеського родовища. - "ГПУ"). Конституція каже, що надра є власністю народу. І подібні угоди мають погоджувати з обласними радами. Львівська облрада звернулася до уряду з проханням включити наших представників до міжвідомчої комісії, яка займалася сланцевим газом. Цього не зробили. А людей, на чиїх паях буде видобуток, навіть не спитають, землю забиратимуть для так званих суспільних потреб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Газпром" більше залежить від України, ніж Україна від "Газпрому" - експерт

Угода з "Шел" не пройшла екологічної, правової, фінансової експертиз. Так виглядає, що на неї не поширюється українське законодавство. Вона вигідна ООО "Геосервіс", яка в розробці Юзівського родовища матиме 10 відсотків. А це компанія Сім'ї (осіб, близьких до родини президента Віктора Януковича. -"ГПУ"). Компанія вкладає свої гроші і захоче їх "відбити", отримувати прибуток. Це операція олігархічної групи осіб.

На якій підставі ви говорите про екологічні небезпеки? У Сполучених штатах сланцевий газ успішно видобувають багато років.

- У 2012 американські спеціалісти провели розвідку екологічної безпеки, правовий і економічний аналіз. Цей звіт можна знайти в Інтернеті - "Сланцевий газ: екологічна і нормативно-правова оцінка". Американці рекомендують внести 50 поправок до українського законодавства, тоді можна думати про видобуток. Наприклад, невідомо, де воду для видобутку будуть брати, що робити з відстійниками.

Україна з того ґешефту не буде мати нічого, крім екологічних проблем. Все, що вони знайдуть, попри сланцевий газ, буде їхнє - нафта, газ. За угодою, інвестор має право безоплатно користуватися водою. Не вказано, які хімічні речовини будуть використовуватися. Перевірка державними органами роботи інвестора може здійснюватися не частіше, ніж раз на три роки. А мова ж про площу сім тисяч квадратних кілометрів у Львівській області! - вигукує. - Інформацію, яку контролюючі органи отримають під час перевірки, не матимуть права повідомити суспільству, оскільки вона конфіденційна, повідомити її можна лише через 5 років по закінченні діяльності "Шел". Тобто через 55 років від початку видобутку.

Юля сидить за кабальні газові угоди. Хто буде сидіти за сланцеві угоди, які підписані зараз і які будуть мати серйозні екологічні наслідки?

Якими дослідженнями ви оперуєте, говорячи про загрози для людей від видобутку?

- У Львівській області є багато мінеральних вод, курортів. Хочеться цю землю лишити більш-менш чистою. Але ж будуть красти всі - починаючи з Кабміну і закінчуючи тими працівниками, яких компанія понабирає зі "своїх". Крастимуть пісок, цемент. І недотримання норми може призвести до забруднення навколишнього середовища.

Як пояснити те, що в сусідній Польщі розробляють сланцеві поклади газу?

- Там великі очікування не справдилися. Виявилося, видобувати сланцевий газ невигідно. Там добре налагоджене законодавсто, видобуток можна робити лише на приватизований земельних ділянках, коли людина отримала з того серйозну економічну вигоду.

У Польщі зараз починається антисланцевий рух. Вийшов документальний фільм "Газова лихоманка" Леха Ковальськи. На прикладі міста Замость показано, які проблеми мають люди і фермери. Погіршується фізичний і психічний стан здоров'я населення. Питна вода має молочний осадок. Пил від піску, який використовувався при видобутку, викликав пневмоконіоз і навіть рак легень.

У видобутку українського сланцевого газу не зацікавлена російська державна монополія "Газпром". Вас не бентежить, що націоналісти зі "Свободи" стали по один бік із путінським Кремлем?

- По-перше, сланцевий газ не ліквідує в нас монополію "Газпрому". Взагалі невідомо, чи Україна отримає бодай кілька мільярдів кубометрів для власного споживання. За підрахунками незалежних експертів, які аналізували угоду з "Шел", за найоптимістичнішими прогнозами, через 5-10 років Україна отримає від 2 до 4 мільярдів кубометрів газу з Юзівської площі. А щорічно Україна споживає 60-70 мільярдів "кубів". То про яку незалежність йдеться?

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туркменістан не продаватиме Україні дешевий газ - експерт

По-друге, до видобутку сланцевого газу має застереження не тільки "Свобода". "Батьківщина" зареєструвала законопроект про мораторій на його видобування в Україні. Цей документ підтримає також "Удар". Хочете сказати, опозиційні партії діють на руку "Газпрому" і тільки партія влади, яка нехтує законами й Конституцією, щоб запустити "Шел" та "Шеврон" на наші землі, дбає про енергетичну незалежність нашої держави?

Вочевидь, для економічної і політично незалежності країни можна було б піти і на певні ризики. Незалежність України є найбільшою цінністю для націоналістів, чи не так?

- Ризики дуже великі. Якщо внаслідок розробки родовищ стануться землетруси, питну воду отруять хімікатами, а з неба падатимуть хімічні дощі, то вони падатимуть не на голови "свободівців" вибірково, а на жителів районів, не залежно від їхніх політичних переконань.

Сланцевому газу можна знайти альтернативу із внутрішніх ресурсів країни – це природний газ із власних родовищ, вугілля, шахтний метан, електроенергія. А от альтернативи питній воді людство ще не придумало.

Що робитимете, коли видобуток почнуть без погоджень із громадами?

- Якщо Львівська та Івано-Франківська ради не погодять угоди, то теоретично вона не має вступати в дію. Але в нашій державі все можливо. Люди на Львівщині добре проінформовані, територія тут густо населена - народ підніметься. У селах люди мають брати вила і виганяти тих, хто буде лізти на їх город.

Зараз ви читаєте новину «"Юля сидить за газові угоди. Хто буде сидіти за сланцеві?" ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

135

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути