четвер, 14 лютого 2013 09:29

Якщо "Газпром" блокуватиме туркменський газ, то консорціуму не буде - джерело

Якщо "Газпром" блокуватиме туркменський газ, то консорціуму не буде - джерело
Фото: bfm.ru

У Міністерстві енергетики та вугільної промисловості вважають, що меморандум з Туркменістаном може вплинути на переговори Києва і Москви з питання створення консорціуму для управління українською газотранспортною системою (ГТС) і зниження ціни газу.

Про це з посиланням на джерело в міністерстві повідомляє видання "Комерсант-Україна" у публікації "Східні хитрощі".

Зазначимо, "Газпром" наполягає на тому, що зниження ціни до прийнятних для України $280 за 1 тис. куб. м може відбутися тільки за "білоруським сценарієм".

"Російська монополія пропонує нам знижку в 150 доларів за тисячу кубометрів, але тільки в розмірі свого внеску в статутний фонд консорціуму. А значить, діяти вона буде три-чотири роки", - сказав співрозмовник газети.

За таких умов Україні вигідніше закуповувати газ в Туркменістані, домовившись з Росією про транзит і повністю відмовившись від російського газу.

"Ми сказали, що якщо ціни не будуть знижені, то рано чи пізно Україна відмовиться від дорогого російського газу і замінить його європейським, азербайджанським і власним сланцевим. Якщо ж "Газпром" блокуватиме транспортування туркменського газу, то консорціуму не буде. Але навіть якщо Росія дасть нам постійну знижку, туркменський газ зайвим не буде - у нас є трейдери, які могли б реекспортувати його в Євросоюз", - зауважило джерело.

Наприклад, Emfesz Дмитра Фірташа має ліцензію в Угорщині. У прес-службі "Газпрому" вчора від коментарів відмовилися.

Нагадаємо, вчора Національна акціонерна компанія (НАК) "Нафтогаз України" і Державний концерн "Туркменгаз" підписали меморандум про взаєморозуміння. За словами міністра енергетики та вугільної промисловості України Едуарда Ставицького, документ передбачає відновлення поставок газу в Україну та країни Європи, а також розвідку родовищ на території Туркменістану.

Зараз ви читаєте новину «Якщо "Газпром" блокуватиме туркменський газ, то консорціуму не буде - джерело». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

37

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8642
Голосування На яку допомогу від Європи та світу Україні варто розраховувати після війни?
  • Польща обіцяє "план Маршалла" - велику програму фінансової підтримки
  • Списання всіх боргів за зовнішніми кредитами
  • Всі кошти від конфіскації майна та ресурсів РФ у світі
  • Допомоги не буде. Обмежаться підтримкою біженців
  • Мені байдуже
Переглянути