пʼятниця, 05 жовтня 2012 13:59

Українським ЗМІ важко відрізнити новину від агітації - експерт

Українським ЗМІ важко відрізнити новину від агітації - експерт
Фото: newsmarket.com.ua

Перед виборами українським журналістам важко розрізнити що є новиною, а що агітацією.

Про це на прес-конференції в Києві прес-конференції повідомив європейський консультант, спостерігач Расто Кужел.

Він розповів, що місяць спостерігав за виборчим процесом у Грузії, і побачив там багато спільного з тим, що відбувається в Україні. Зокрема, це стосується використання у ЗМІ "чорного піару" та "війни компроматів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Табачник побував VIP-агітатором на Донбасі

"Це показує те, що всюди існує оплачуваний журналіст, бо вони це роблять, безумовно, за гроші. Це також показує, що власники ЗМІ чинять тиск, щоб журналісти оприлюднювати ці матеріали. Це, звичайно, погано і будь-якій виборчій кампанії", - зазначив спостерігач.

За словами європейського консультанта, журналістам важливо розділяти інформацію про діяльність державних діячів та виборчий процес. Так, зокрема, у Грузії, на передодні виборів, на двох центральних каналів без перестанку показували сюжети про президента Грузії Михайла Саакашвілі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Провладний кандидат агітує за себе за допомогою адмінресурсу

"Якщо таким подіям в новинній програмі присвячувати 20 хвилин, то це не новина, а документальний фільм. Виникає питання, що з цих матеріалів, які показуються, є дійсно новинами. Ті самі тенденції є й на українському телебаченні. Часто дивлячись, журналістські репортажі, задаєшся питанням, що новина з того, а що піар. У ЗМІ має бути чітка межа між державним ресурсом та виборчим процесом", - додав експерт.

Він також розповів, що українські ЗМІ дуже часто виходять із політичних уподобань їхніх власників, а не інтересів виборців. Він закликав українських журналістів за той час, який залишився до виборів робити більше якісних матеріалів.

Зараз ви читаєте новину «Українським ЗМІ важко відрізнити новину від агітації - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути