субота, 26 червня 2010 12:39

Україна замінить Білорусь у транзиті російського газу?

Україна замінить Білорусь у транзиті російського газу?

Російський газовий монополіст "Газпром" надіслав в Україну заявку на збільшення добового транзиту газу до Європи на 55–67 мільйонів кубічних метрів.

Про це повідомило джерело "Дзеркала тижня" у Міністерстві палива і енергетики України.

Приблизно у таких обсягах "Газпром" скоротив транзит газу через Білорусь із моменту початку недавнього конфлікту між Москвою та Мінськом.

Варто відзначити, що 22 червня прем"єр-міністр України Микола Азаров заявив, що Україна може прокачувати до Європи додатково від 15 до 30 млрд кубометрів російського "блакитного палива" щорічно.

"Якщо в цьому виникне необхідність, то українська ГТС реалізує передусім договори з поставок газу до Європи", — заявив тоді голова Кабміну.

Нагадаємо, з 21 червня за розпорядженням президента Росії Дмитра Медвєдєва "Газпром" розпочав поступове скорочення поставок газу до Білорусі, вимагаючи сплатити борг у розмірі 228 мільйонів доларів. Вже 24 червня, після того, як Мінськ сплатив борг, Москва відновила поставки у повному обсязі.

Водночас Білорусь зажадала від Росії погасити борг у розмірі 260 мільйонів доларів, погрожуючи обмежити транзит газу до Європи. "Газпром" визнав і сплатив 228 мільйонів доларів боргу.

При цьому, як заявили у російській компанії, у п"ятницю, 25 червня, поставки російського газу до Білорусі і його транзит до Європи здійснюються у повному обсязі.

Окрім того, у п"ятницю "Газпром" надіслав у Мінськ документи для оформлення підвищення ставки транзиту. "Ми направили до Білорусі пакет документів, які необхідно підписати для того, щоб легалізувати їхні претензії стосовно вищих ставок з транзиту", — повідомив офіційний представник компанії Сергій Купріянов.

Зараз ви читаєте новину «Україна замінить Білорусь у транзиті російського газу?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути