четвер, 24 червня 2010 13:24

"Ми готові на все для Росії, а білоруси мають такий собі удар з тилу"

"Ми готові на все для Росії, а білоруси мають такий собі удар з тилу"

Україна мала займати виключно нейтральну позицію у газовому конфлікті, що виник між Білоруссю та російським газовим монополістом "Газпромом".

Про це заявив у коментарі Gazeta.ua експерт з енергетичних питань Богдан Соколовський.

"Україні в даному питанні не слід було втручатися у конфлікт між господарюючими суб'єктами двох держав хоча б через те, що там забагато політики. Так само, як було з Україною в минулому році. Мені імпонує заява МЗС України і, звичайно, дуже не смакує те, що була низка заяв інших українських високопосадоців про готовність транзитувати російський газ в обхід Білорусі. Це неетично, треба не виключати, що це є елементарні "розводки" з боку "Газпрому". Так часто трапляється, що газові, нафтові конфлікти не є рідкістю, і серед учасників міняються всі, а один залишається. Росія чомусь присутня скрізь. Україні слід пам'ятати, що все те, що відбувалося з Білоруссю, вже було з нами. І дуже важко було, коли ми були самі, і доводили правду", - зазначає Соколовський.

Соколовський вважає, що та обставина, коли половина "Белтрансгазу" належить "Газпрому", має насторожити нинішніх керівників нашої держави.

"Без сумніву, це доводить, що навіть коли половина труби належить росіянам, і вони мали б подбати, щоб ця труба була наповнена, все одно нічого це не дає, окрім негативних наслідків. В даному випадку для білорусів і для споживачів газу. Наші мають знати, що тільки займаючи чесну і прозору позицію, можна добитися якогось у них газу. Бо останні роки Лукашенко дуже часто, на жаль, гнув спину, і що воно йому дало? От сьогодні не помогло", - підкреслив екс-уповноважений президента України з міжнародних питань енергетичної безпеки.

Експерт також висловив думку, що для збільшення прокачки російського газу через свою газотранспортну систему не потрібні ніякі політичні заяви.

"Не потрібні ніякі політичні заяви, аби збільшити прокачку газу через Україну. Це все спокійно робиться на технічному рівні в рамках транзитного контракту, підписаного 19 січня 2009 року. Там передбачений люфт, який повністю перекриває обсяги, які ідуть зараз через Білорусь. І жодні заяви не треба. Потрібно, щоб дядя Вася з російського боку, який щодня подає заявки про обсяги передачі газу на українську ГТС, записав більші цифри. І навіть знать ми не будем, чи то від когось вилучений обсяг, чи то збільшений, бо так замовник попросив... А будь-які політичні заяви або заяви, які трактуються як політичні, мовляв, що ми готові, вони приймаються, на жаль, таким чином: ми готові на все для Росії, а білоруси мають такий собі удар з тилу в якійсь мірі. Білоруси із росіянами домовляться, а ми в іміджевому плані будемо виглядати не зовсім коректно, якщо будем таке заявляти. Тому, заява МЗС України коректна, виважена і заслуговує на повагу", - підсумував екс-заступник глави Секретаріату президента.

Зараз ви читаєте новину «"Ми готові на все для Росії, а білоруси мають такий собі удар з тилу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 79692
Голосування Підтримуєте введення біометричного контролю на кордоні з РФ?
  • Підтримую. Тепер потрібно заборонити українцям їздити в Росію
  • Ні, нічого не дасть крім черг на кордоні
  • Потрібно вводити візовий режим
  • Краще заборонити росіянам в'їзд в Україну
  • Це нічого не дасть. Злочинці з РФ все рівно знаходитимуть способи потрапити в Україну
  • Досить повністю припинити транспортне сполучення з РФ
  • Сумнівне рішення. Такий контроль ще більше провокуватиме Росію. Можливе загострення на Сході
Переглянути