четвер, 24 червня 2010 10:55

"Газпром" пробачив Білорусь і відкрив газову трубу

"Газпром" пробачив Білорусь і відкрив газову трубу

"Газпром" повністю відновив поставки газу у Білорусь, які були обмежені на 60% через борг білоруської сторони, повідомив глава "Газпрому" Олексій Міллер.

"Сьогодні білоруська сторона сплатила заборгованість за постачання російського газу, яка накопичилася з початку 2010 року. Я доповів про це президенту Російської Федерації Дмитру Медведєву. З 10 ранку московського часу "Газпром" в повному обсязі відновив поставки газу в Білорусь", - сказав Міллер на нараді в Новокузнецьку.

Увечері 23 червня віце-прем'єр Білорусі Володимир Семашко повідомив, що Мінськ погасив заборгованість за газ, перерахувавши "Газпрому" 187 мільйонів доларів.

У свою чергу, прем'єр-міністр РФ Володимир Путін заявив про необхідність вирішувати спірні питання по оплаті транзиту газу через Білорусь в переговорному порядку.

"Оплата транзиту повинна здійснюватися відповідно до контракту, разом з тим необхідно провести переговори з білоруськими партнерами, і за столом переговорів в нормальній товариській обстановці, в діловій обстановці прояснити всі питання, які досі є спірними, якщо взагалі там є якась суперечка", - сказав В. Путін, який провів нараду щодо ситуації навколо постачання газу в Білорусії відразу по прильоту в аеропорту Новокузнецька.

Нагадаємо, з понеділка "Газпром" почав урізати постачання газу Білорусі, щоб змусити її розрахуватися з боргами за паливо. У відповідь на це білоруський президент Олександр Лукашенко оголосив, що доручив припинити транзит російського газу до Європи, поки "Газпром" не сплатить свій борг - за прокачування газу. "Газова війна" викликала неабияку стурбованість країн Євросоюзу, які закликали обидві сторони якнайскоріше владнати свою суперечку.

РИА-Новости, Интерфакс

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" пробачив Білорусь і відкрив газову трубу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

6

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути