середа, 23 червня 2010 02:15

Кремль перекрив газ Білорусі

21 червня Росія обмежила поставки газу до Білорусі на 15%. Наступного дня обмеження збільшили до 30%. Найближчим часом "Газпром" планує зменшити подачу ще на 40%. Про це заявив 48-річний Олексій Міллер,

голова "Газпрому":

— Закінчився термін п"яти днів, який ми дали білоруській стороні для врегулювання заборгованості за постачання російського газу.

Білорусь пропонує оплатити борг товарами — машинами, обладнанням.

На це президент Росії Дмитро Медведєв, 44 роки, відповів, що "Газпром" не може погодитися прийняти оплату "пирогами, маслом і сиром".

Розмір боргу — $197 млн. Зі слів "Газпрому", він виник, бо Білорусь протягом теперішнього року платить за газ по ціні, яку встановили 2009-го ($150 за 1 тис. куб. м). У той час, як ціна на газ протягом січня–квітня становить $174 за тисячу кубометрів.

20 червня офіційний Мінськ пригрозив Москві проблемами з транзитом. 22 червня Олександр Лукашенко заявив, що Білорусь перекриває транзит в Європу. Через Білорусь газ постачають у Польщу та Калінінградську область.

"Газпром" готовий зупинити прокачування через територію Білорусі. Транзит можуть переорієнтувати на Україну та Польщу. Тепер через Білорусь проходить 20% усього експорту російського газу. Через Україну — решта.

Якщо поставки обмежать на 85%, газу Білорусі вистачить тільки для потреб населення та безперебійної роботи хлібо- і молокозаводів.

Зараз ви читаєте новину «Кремль перекрив газ Білорусі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути