середа, 27 серпня 2008 10:18

Україна, Польща і Литва створять спільний батальйон

Українські і польські генерали сьогодні обговорять питання створення багатонаціонального батальйону "УкрПолЛитбат", до якого увійдуть українські, польські і литовські миротворці.

Для вирішення цього питання Україну відвідає начальник Генерального штабу Війська Польського Францишек Гонгора.

Питання створення "УкрПолЛитбату" обговорюється вже більше трьох років, з тих пір, як 10 червня 2005 року в Брюсселі міністри оборони трьох країн підписали декларацію про наміри.

Відомо, що батальйон створять на базі вже існуючого "УкрПолбату", який виконує миротворчі місії ООН в Косово. Литовці виконують миротворчі завдання в Косово окремим підрозділом.

Як повідомляє DeutscheWelle, військові відомства обговорюють механізми забезпечення структури, фінансування і тому подібне. Планують, що підрозділи готуватимуться окремо на своїх територіях, проте, загальний штаб буде в Україні.

Коментуючи ситуацію, директор військових програм Центру ім. Разумкова Микола Сунгуровський припустив, що тривалість переговорів обумовлена технічними моментами:

"Існують технічні моменти: дислокація окремих частин, ротація командування, сумісність військ і тому подібне. Тому я вважаю, що це технічні питання, про розбіжності мова не йде".

На думку експерта, створення багатонаціональних підрозділів є доброю і корисною практикою, яка стимулює відповідальність командування і ефективність місій. Батальйон повинен діяти за згодою президентів і парламентерів трьох країн.

Фокус.

Зараз ви читаєте новину «Україна, Польща і Литва створять спільний батальйон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути