Ексклюзиви
четвер, 14 травня 2009 20:40

Україна отримала другий транш кредиту МВФ

Україна отримала другий транш кредиту МВФ
Україна отримала другий транш кредиту Міжнародного валютного фонду, надання якого було схвалене Радою директорів фонду минулого тижня, повідомили в прес-службі Міністерства фінансів.

Кошти 12 травня 2009 року були отримані Україною на рахунки Національного банку України. Частина другого траншу у розмірі 1,5 млрд доларів США була направлена безпосередньо до Державного бюджету України для фінансування зовнішніх боргових зобов"язань уряду.

МВФ також повідомив минулого тижня, що розмір наступного траншу Україні складе близько 3 млрд дол і можливість його видачі обговорюватиметься після 15 червня.

Нагадаємо, після ухвалення Україною антикризового закону в кінці жовтня 2008 року і підписання президентом, прем"єр-міністром, главою Національного банку України і міністром фінансів меморандуму з МВФ, фонд ухвалив для України кредитну програму stand-by у розмірі SDR11 млрд (16,5 млрд дол), з яких НБУ в листопаді вже отримав близько 4,5 млрд дол.

Програма передбачала, що місія МВФ щокварталу перевірятиме виконання Україною умов меморандуму. У разі їхнього дотримання наступний транш повинен був надійти 15 лютого (SDR1,25 млрд - 1,87 млрд дол), потім - 15 травня (SDR2,5 млрд - 3,73 млрд дол), 15 серпня (SDR0,75 млрд) і 15 листопада (SDR2 млрд) 2009 року.

Проте місія, що працювала в Україні наприкінці січня та на початку лютого, не змогла завершити перегляд через низку неузгоджених питань, і надання другого траншу було відкладене на невизначений термін.

Тимошенко наприкінці березня заявила, що для відновлення переговорів про отримання другого траншу кредиту необхідно ухвалити чотири закони. Верховна Рада ухвалила два з них - про підвищення акцизів на алкогольні і тютюнові вироби, а також на дизельне паливо.

Водночас урядова коаліція не змогла провести ще два закони - про внесення змін до держбюджету і збільшення доходів Пенсійного фонду.

Пізніше Кабмін вирішив ухвалити пакет з 19 постанов, що скорочують усі несоціальні витрати і переводять підприємства бюджетної сфери на комерційну основу. Дефіцит бюджету зможе профінансувати населення, якому дозволили купувати держоблігації. Такий вихід з кризи МВФ підтримав.

17 квітня стало відомо, що місія МВФ за підсумками першого перегляду програми співпраці з Україною рекомендуватиме керівництву фонду надати Києву другий транш кредиту stand-by в розмірі близько 2,8 млрд доларів, повідомила голова місії Джейла Пазарбазіолу.

"Ми узгодили позицію з урядом про те, щоб запропонувати керівництву фонду наступний транш у розмірі 2,8 млрд доларів", - сказала вона на прес-конференції в Києві за підсумками роботи місії.

Крім того вона підтримала пропозицію української сторони збільшити розмір другого траншу до SDR 1,9 млрд (2,8 млрд дол) і направити понад половину вказаної суми на покриття дефіциту бюджету, тоді як традиційно одержувачем коштів МВФ був Нацбанк, а їхнє цільове призначення полягало в підтримці платіжного балансу.

Пізніше стало відомо, що МВФ надасть Україні другий транш кредиту за програмою співпраці stand-by у розмірі близько 2,8 млрд дол. Відповідне рішення затвердила рада директорів фонду в п"ятницю, 8 травня.

"Рада директорів МВФ сьогодні завершила перший перегляд програми stand-by... і затвердила негайне надання другого траншу в еквіваленті SDR1,9 млрд (близько 2,8 млрд дол). Це доведе загальну виплачену суму в рамках програми до SDR4,9 млрд (близько 7,3 млрд дол)", - наголошується в прес-релізі.

Фонд зазначає, що після завершення перегляду директори погодилися збільшити суму другого траншу в порівнянні з раніше запланованою сумою в SDR1,3 млрд, повідомляє NEWSru.ua.

Зараз ви читаєте новину «Україна отримала другий транш кредиту МВФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути