середа, 30 липня 2014 19:24

"Український вибір": "Кулуарні" зміни до Конституції - це черговий обман влади

"Український вибір": "Кулуарні" зміни до Конституції - це черговий обман влади
Фото: obozrevatel.com

Протягування в парламенті проекту закону про внесення змін до Конституції України без його широкого обговорення українськими громадянами несе в собі загрозу посилення влади Президента, вважає Василь Німченко, заступник голови Громадського руху "Український вибір", заслужений юрист України. Про це повідомили в прес-службі "Українського вибору".

Коментуючи внесений Президентом Порошенко проект закону, Німченко зазначив, що проти його положень виступили не тільки опоненти глави держави, але і його союзники, незгодні з "кулуарністю" підготовки документа.

"У світлі обіцянок можновладців надати народу (регіонам) право керувати державними справами "протягування" в парламенті вищевказаних змін до Конституції без всенародного обговорення, - це не що інше, як окозамилювання, в результаті якого люди в черговий раз будуть обмануті", - упевнений Німченко.

Він вважає, що політики рано або пізно домовляться, і проект змін в Конституцію отримає в парламенті необхідну кількість голосів. "Але як же бути з приписами статті 159 Основного Закону, згідно з яким проект змін до Конституції України повинен мати висновок Конституційного Суду щодо відповідності його статтям 157 і 158 Основного Закону!? У той же час положення частини другої статті 158 Конституції забороняють Верховній Раді україни протягом строку своїх повноважень двічі змінювати одні й ті самі положення Основного Закону", - стверджує Німченко.

Як відомо, Верховна Рада Законом України від 21 лютого 2014 року № 742-VII "ПРО поновлення дії окремих положень Конституції України" вже вносила зміни в Основний Закон, зокрема у статті 76, 78, 81-83, 85, 87, 89, 90, 93, 98, 112-115.

На думку Німченко, влада в Україні знову наступає на старі граблі, коли політична доцільність ставиться вище самої Конституції. "Постійні зміни в Основний Закон носять стихійний і хаотичний характер, і Венеціанська комісія, напевно, вже втомилася давати висновки на українські конституційні нововведення", - припускає експерт.

Він стверджує, що зміни в Конституцію повинні бути комплексними: потрібно дотримуватися норми Основного Закону, забезпечувати реальну децентралізацію влади, дати можливість народу України як суверену влади схвалити зміни до Конституції.

"Положення проекту змін до Основного Закону, які, як стверджують автори документа, забезпечать децентралізацію влади, по суті, не тільки не дають реальних владних повноважень регіонам, але несуть в собі загрозу посилення влади Президента", - резюмував Німченко.

Зараз ви читаєте новину «"Український вибір": "Кулуарні" зміни до Конституції - це черговий обман влади». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути