субота, 25 травня 2024 17:52

Спецтема: Війна Росії проти України

Угорщина гальмує фінансування зброї для України за рахунок заморожених активів РФ

Угорщина гальмує фінансування зброї для України за рахунок заморожених активів РФ
Угорщина гальмує фінансування зброї для України за рахунок заморожених активів РФ. Фото: ілюстративне

Угорщина заблокувала схвалення Європейським союзом спрямування прибутків від російських заморожених активів на закупівлю зброї для України.

П'ять анонімних осіб, які брали участь у зустрічі послів ЄС у середу, 22 травня, заявили, що Угорщина гальмує реалізацію ініціативи ЄС. Про це вони повідомили газеті Financial Times.

Після дебатів, які тривали декілька місяців, країни ЄС таки погодилися використати прибутки від близько 190 млрд євро, що застрягли в бельгійському центральному депозитарії цінних паперів Euroclear, на закупівлю зброї для України.

Однак посол Угорщини виступив проти прискорення виплат, що не дозволило забезпечити дотримання принципу одностайності в ухваленні подібних рішень.

"Наразі вони блокують все, що пов'язано з військовою підтримкою України", - сказав один з анонімних співрозмовників видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угорщина переосмислює статус членства в НАТО через Україну - Орбан

Він також припустив, що застереження Будапешта залишаться щонайменше до європейських виборів наступного місяця.

За словами іншого співрозмовника, щоб досягти згоди щодо використання прибутку від заморожених російських активів, посадовці ЄС запропонували Угорщині угоду. Відповідно до неї - частка коштів, виділених Брюсселем, не буде використана на закупівлю зброї для України.

Це переконало Будапешт не накладати вето на схему, але він затримує виконання умов, не підтримуючи необхідне законодавство. Дипломати сподіваються, що вдасться знайти спосіб розв'язати ці проблеми до запланованого на липень платежу.

Угорський прем'єр Віктор Орбан довгий час стверджував, що Захід не може виграти війну в Україні, і Угорщина гальмувала численні європейські рішення, пов'язані з війною. Але Будапешт врешті-решт поступився під дипломатичним тиском з боку ЄС і Вашингтона, в тому числі щодо пакету допомоги Києву в розмірі 50 млрд євро.

Глава МЗС Угорщини Петер Сіярто наклав вето на рішення Ради Європи визнати та підтримати лише один мирний план для України - "формулу миру" президента Володимира Зеленського.

Угорський міністр нарікає на відсутність Росії в Раді Європи, зазначаючи, що РЄ могла б стати "чудовою платформою для розбудови миру, але після виключення росіян ця можливість була втрачена".

Зараз ви читаєте новину «Угорщина гальмує фінансування зброї для України за рахунок заморожених активів РФ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути