субота, 20 березня 2021 09:00

У Зеленського недостатньо ресурсів для боротьби з усіма олігархами одразу

Автор: facebook.com/iliya.kusa.71
  Ілія Куса переконаний, що санкції проти Коломойського - це  частина внутрішнього процесу в США, який стосується розслідування проти олігарха
Ілія Куса переконаний, що санкції проти Коломойського - це частина внутрішнього процесу в США, який стосується розслідування проти олігарха

Сполучені Штати Америки не чекають чогось від України після введення Держдепом санкцій проти олігарха Ігоря Коломойського. Українська влада може або використати це для тиску на нього і для боротьби з іншими олігархами. Проте у президента Володимира Зеленського недостатньо ресурсів для боротьби з усіма олігархами одразу. Або ж команда президента може ігнорувати цей випадок, говорить Gazeta.ua аналітик Українського інституту майбутнього Ілія Куса.

Чого Сполучені Штати Америки чекають від України після впровадження санкцій проти Ігоря Коломойського?

Запроваджені санкції є логічним продовженням розслідування проти Коломойського, яке у США триває вже кілька років. Вони не стосуються банківських рахунків і активів. Це персональні блокуючі санкції, які передбачають заборону на в'їзд на територію США. Не думаю, що, запроваджуючи санкції, США переслідували якусь складну стратегію. Не бачу тут плану на кшталт: ми запроваджуємо санкції, а українська влада має ще щось зробити. Це частина внутрішнього процесу в США, який стосується розслідування проти Коломойського.

Санкції проти Коломойського можна використати як привід для посилення тиску на нього вже в Україні. Тут питання, чи готова наша влада до конфронтації з Коломойським?

Зрозуміло, санкції треба розглядати у контексті української політики. Бо такий тиск безпосередньо впливає на розклад сил в українській політиці, враховуючи вагу Коломойського відносно інших олігархів. Але не бачу, щоб США чекали чогось конкретного від України. Вони давно говорять, що пора почати боротьбу з корупцією, олігархатом. Теоретично санкції проти Коломойського можна використати як привід для посилення тиску на нього вже в Україні. Тут питання, чи готова наша влада до конфронтації з Коломойським?

Якщо США діють на свою користь, то чи не може статися так, як із Павлом Лазаренком? Тоді численні кошти були виведені з України і назад досі не повернулися.

Такий сценарій вірогідний. Але в цілому питання повернення з-за кордону коштів, які відмили з України, - це завжди проблема, це довго і практично неможливо. Відслідкувати гроші надзвичайно складно. Існують юрисдикції, як Панама, де не розкривають власників рахунків. Без підтримки зовнішніх партнерів неможливо знайти, де лежать гроші. У поверненні корупційних коштів чекати швидкого рішення не варто.

Нещодавно бачив новину, що повернули півтора мільйона доларів, які вивів експрезидент Тунісу Зін аль Абідін бен-Алі. Пройшло 10 років після Арабської весни, коли він пішов у відставку і почалося розслідування. Його вже в живих нема. І лише зараз повернули півтора мільйони.

Тепер стоїть питання до української влади: чи буде вона взагалі цим займатися?

Якщо Україна захоче співпрацювати і підняти питання бізнесу і фінансових махінацій Коломойського за кордоном, не лише в США, то справа може отримати продовження

10 березня Євросоюз підтримав американські санкції проти Коломойського. Як справа розвиватиметься далі?

Усе залежить від України. У США є свій інтерес, там розслідують кримінальну справу. У Європейському Союзі інтересу серйозно переслідувати Коломойського не бачу. Якщо Україна захоче співпрацювати і підняти питання бізнесу і фінансових махінацій Коломойського за кордоном, не лише в США, то справа може отримати продовження. Якщо наші не будуть співпрацювати, то ніякого продовження не буде. Таке ми бачили на прикладі справ колишніх посадовців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Медведчук, Коломойський, Порошенко, Ахметов, Пінчук, Фірташ" - Зеленський зробив заяву про олігархів

Чому США взялися саме за Коломойського і чому саме зараз?

Це може бути політичний сигнал, але він не пов'язаний із конкретним планом. У публічній площині не видно сигналів, що момент обрали навмисно. Нова адміністрація і особисто Байден принципово наголосили, що співпраця з іншими країнами має базуватися на боротьбі з корупцією. Історія відносин Байдена і України завжди була про це.

Справу в США можна використати, щоб змінити тут баланс сил на політичній арені. Думаю, це намагатимуться зробити. Питання – хто? Чи це буде робити Зеленський і його офіс, чи політична опозиція, чи ніхто. Цілком ймовірно, що нічого робити не будуть. Мовляв, США запровадили ж санкції. Лазаренком займалися США. Довели справу до завершення. В Україні лише скористалися для перерозподілу сфер. Не вірю в демонтаж олігархічної системи.

Олігархічна система існує 30 років. Щоб її зруйнувати, потрібно іти на політичне самогубство

Чому? Українська система не здатна на це чи влада не має політичної волі?

Система існує 30 років. Щоб її зруйнувати, потрібно іти на політичне самогубство. Приходила нова влада, вступала у партнерські стосунки з одними групами впливу і виступала проти інших. Утримувався баланс. Так робив Порошенко, так вирішив зробити і Зеленський. Зараз розкрутили історію Медведчука. Вона внутрішньополітична, пов'язана з електоральними і політичними інтересами. Це не частина міжнародного плану. В Офісі президента намагаються створити Зеленському образ патріота. Тоді знизять рейтинг і Порошенку. І у нас буде єдиний кандидат.

Для Зеленського зараз два варіанти. Або посилює на нього тиск і цим відкриває одночасно кілька фронтів: Медведчук, Коломойський, Порошенко. Або нічого з цим не робить

Зеленському незручна історія з Коломойським. Без нього у президента було б менше ресурсів і політичного капіталу. Для нього зараз два варіанти. Або, користуючись ситуацією, посилює на нього тиск і цим відкриває одночасно кілька фронтів: Медведчук, Коломойський, Порошенко. Це доволі ризикована гра. У Офісу президента нема достатньо ресурсів, щоб боротися з усіма одразу. Або нічого з цим не робить. З погляду ресурсів другий варіант логічніший.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Бєня дзвонить і кричить, що виведе своїх із фракції". Як Зеленський співіснує з олігархами

Як на плани команди президента щодо Коломойського може вплинути фільм про "вагнерівців"?

Цей фільм безпосередньо стосується Офісу президента. Іситуація є одним із головних факторів, який змушує команду Зеленського думати, що робити далі. Оскільки для них усі історії про олігархів вигідні, щоб змістити увагу з негативного інформаційного фону. Від цього будуть відштовхуватись. Якщо цей фільм для їхньої репутації буде катастрофою, можуть педалювати питання Коломойського.

5 березня США запровадили санкції проти Ігоря Коломойського. Звинуватили у корупційних діях, спробах підірвати демократичні процеси в Україні. Олігарху, його дружині Ірині, доньці Анжеліці та сину Ізраїлю Цві заборонили в'їзд до США. Американські правоохоронні органи підозрюють Коломойського і його партнера Геннадія Боголюбова у придбанні нерухомості в Штатах за кошти, виведені з Приватбанку. Справою займається ФБР.

Прессекретарка українського президента Юлія Мендель переконана, що санкції США проти Коломойського – це лише початок.

Разом із тим Ігор Коломойський продовжує утримувати позицію в рейнтингу українських мільярдерів Forbes. Він займає четверте місце з капіталом у $1,8 млрд. Загалом видання серед українців олігархами називає 7 осіб. Найбагатший - Рінат Ахметов, його активи оцінюють у $7,6 млрд.

Зараз ви читаєте новину «У Зеленського недостатньо ресурсів для боротьби з усіма олігархами одразу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути