четвер, 18 березня 2021 13:08

"Бєня дзвонить і кричить, що виведе своїх із фракції". Як Зеленський співіснує з олігархами

"Бєня дзвонить і кричить, що виведе своїх із фракції". Як Зеленський співіснує з олігархами
Рада нацбезпеки стала для Зеленського інструментом, який дозволив окреслити "коридор можливостей". Фото: president.gov.ua

Відкрита війна проти олігарха Ігоря Коломойського стане зворотною точкою політичного життя президента Володимира Зеленського. Про це пишуть журналісти "Української правди".

Влітку 2019-го Зеленський мусив якимось чином зібрати людей для висування кандидатів по всій країні. Цілком очевидно, що він їх не мав. Йому допомогли у тому числі олігархи.

ЗМІ називає прізвища Віктора Пінчука, Коломойського, Іллі Павлюка.

Спершу ці люди були готові посміхатись і без скарг купувати "300 швидких" чи квартири полоненим морякам. Але настав час показувати силу.

Олігархи Ахметов і Коломойський почергово завалювали голосування "Слуги народу" з призначення міністром енергетики Юрія Вітренка.

Входити у відкритий конфлікт з обома олігархічними групами Зеленський побоюється.

Відкрита війна з олігархами - це в першу чергу війна з їхніми медіаімперіями. На що вони здатні в питанні знищення рейтингів і довіри, Зеленський може поцікавитись у таких людей, як Арсеній Яценюк чи Петро Порошенко, чиї антирейтинги уже котрий рік б'ють рекорди.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна щороку втрачає через корупцію 1 державний бюджет

Один із найближчих до Зеленського депутатів "СН" окреслив позицію президента так:

"Оце зараз прийшли наші до Зеленського і кажуть, що на Ахметова є матеріали, щоб компанії покарати. А він каже: "Не називайте мені прізвищ. Байдуже хто: вчинив злочин - відповідає. Вони нам що, друзі?"

"Раніше доводилось постійно маневрувати, торгуватись. Бєня дзвонить і кричить, що виведе всіх своїх депутатів із фракції, розвалить монобільшість. Мусили домовлятись з Веревським, щоб у випадку чого завести "Довіру" в коаліцію. Тоді Бєню попускало", – описує політичні баталії один із керівників президентської фракції.

"А тепер все легше. Зеленський почув, що Буткевич (власник мережі АТБ) щось там хоче свою групу в "Слузі" скупити. Зе набрав Арахамію і попросив передати, що якщо той не перестане, то наступне засідання РНБО буде про АТБ. І все як рукою зняло", - додає співрозмовник.

Рада нацбезпеки стала для Зеленського інструментом, який дозволив окреслити "коридор можливостей": або ми дружимо, або є ризик повторити долю Медведчука, якому судилось стати першим експонатом в музеї деолігархізації часів Зеленського.

Оскільки Зеленський не хотів би розпочинати відкриту війну з олігархами "першого ешелону", вибір ворогів впав на Петра Порошенка і Медведчука.

Переслідування Порошенка – це фактично виконання Зеленським передвиборчої обіцянки своїм виборцям: "Весна прийде - саджати будемо".

Атакою на Медведчука президент створює клопоти не лише проросійським силам - він вибиває у свого попередника можливість бути "найбільшим патріотом". Це дозволяє працювати із прозахідним виборцем, велика частина якого не хоче голосувати за Порошенка.

Судячи з усього, Зеленський для походу на 2-й термін обрав для себе саме проєвропейську нішу, а отже не має іншого виходу, як посунути із неї Порошенка.

"Найбільша проблема Зеленського зараз - це Коломойський. Тому що американці вже прямо кажуть, що Бєню доведеться притягати. Зеленський опиняється у розвилці: або з американцями рвати відносини, або доганяти Ігоря", - описує ситуацію один із важковаговиків української політики.

Якби найближчим часом відбулися президентські вибори, то за чинного голову держави Володимира Зеленського проголосували б 27,4% тих, хто візьме участь у виборах і визначився з кандидатурою.

Зараз ви читаєте новину «"Бєня дзвонить і кричить, що виведе своїх із фракції". Як Зеленський співіснує з олігархами». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути