Ексклюзиви
середа, 10 березня 2021 19:48

Україна щороку втрачає через корупцію 1 державний бюджет

Щорічно державний бюджет України втрачає 450 млрд грн через корупційні схеми. Про це йдеться у публікації "Корупційний калькулятор" на ZN.UA.

Якщо додати до цієї цифри ще 500 млрд грн потенційних інвестицій, яких Україна не отримує через ті ж таки схеми, то буде ще 1 державний бюджет.

Тобто країна могли б спокійно подвоїти видатки на оборону, охорону здоров'я, освіту і соціальне забезпечення, якби боротьба з корупцією була ефективна.

Якби вдалося побороти хоча б частину схем, ВВП України протягом наступних 5 років зріс би на 200%. Україна не втрачала б 15% економічного зростання щороку.

Видання опублікувало інфографіку про масштаби корупції.

 

У топі податкових схем: "сірий" імпорт і контрабанда, продаж контрафакту, тіньовий ринок оренди сільгоспземель, зарплати в "конвертах", заниження оборотів з використанням фізичних осіб-підприємців, ПДВ-"скрутки" і конвертаційні центри.

Україна щороку втрачає через корупцію близько трильйона гривень.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Корупція є значною перешкодою для України - США

За оцінками журналістів-розслідувачів, через офшорні схеми український бюджет щороку недоотримує близько $2 млрд, що можна порівняти із річним бюджетом столиці.

За словами журналістки "Слідство.Info" Анни Бабінець, основна проблема полягає у тому, що офшорні юрисдикції використовуються всіма головами держави, від колишніх до нинішнього президента України.

Доки керівники держави, які самі використовують офшори, не почнуть змінюватися, ситуація з офшорами в Україні залишиться на тому ж рівні, що й раніше.

На схемах олігархів і картельних змовах Україна втрачає мільярди гривень, але ці схеми настільки вкоренилися, що часом навіть їхній розмір важко оцінити, каже колишня державна уповноважена Антимонопольного комітету Агія Загребельська.

"Наприклад, в Україні ціна цементу в 2-3 рази вища, ніж у країнах ЄС. Україна втрачає при цьому щонайменше 10 мільярдів гривень на рік тільки на "цементному" картелі.

Якщо говорити про олігархів, то лише від схеми Ахметова "Роттердам+" держава втратила 40 мільярдів гривень. Щодо Коломойського, то державний Енергоатом від участі підприємств олігарха на 1 аукціоні мав збитки у 25 мільйонів гривень, а це лише 1 аукціон", — каже Загребельська.

Боротьба з корупцією та побудова міцної антикорупційної системи мають бути пріоритетами для України. Бо інакше за таких величезних втрат економіка ніколи не зможе досягнути сталого зростання, а пошуки інвесторів не приведуть до бажаного результату.

Але корупція настільки глибоко інтегрована в українське суспільство, що одними "весняними посадками" ситуацію не змінити, потрібен цілий комплекс заходів, включно з прикладами зразково білого і при цьому успішного бізнесу, політиків без офшору в рукаві, чиновників з адекватними їх доходам деклараціями, і звичайно - державного апарату, який витрачає бюджет так, щоб люди не задавалися питанням: а чи варто все це наших податків? - йдеться у публікації.

5 березня США запровадили санкції проти олігарха Ігоря Коломойського. Йому та його родині заборонили в'їзд у країну.

Після цього Офіс президента України заявив про деолігархізацію.

Зараз ви читаєте новину «Україна щороку втрачає через корупцію 1 державний бюджет». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути