Ексклюзиви
середа, 31 липня 2024 21:13

У всьому винен Євросоюз. Угорщина знайшла відповідь на болюче питання

У всьому винен Євросоюз. Угорщина знайшла відповідь на болюче питання
Петер Сіярто звинувачує Єврокомісію у тому, що вона шантажує Угорщину. Фото: eastnews.ua

У скандалі із транзитом російської нафти до Угорщини та Словаччини виникли нові нюанси, і це змусило Україну до більш активної позиції.

Мовчання - "чорне" золото

Єврокомісія вже тиждень "нічого не робить" по скарзі Угорщини та Словаччини на зупинку транзиту російської нафти через Україну, заявив угорський міністр закордонних справ Петер Сіярто. На його думку, причин може бути дві: або Єврокомісія настільки слабка, що не здатна відстояти інтереси двох держав-членкинь Євросоюзу, або ж шантажує дві країни, котрі відмовилися відправляти зброю Україні.

"Вивчає документи"

У Єврокомісії раніше заявляли, що для рішення потрібно дослідити ситуацію, зокрема, вивчити документи. Але фактор часу, напевне, важливіший за вердикт. За два дні після подачі скарги міністр закордонних справ Словаччини Юрай Бланар закликав ЄК "не тягти час, а якомога швидше стати на бік держав-членів та їхніх громадян".

Отже, від початку Словаччина та Угорщина підозрювали Єврокомісію в упередженості, тому нові заяви, тепер уже від Сійярто, є логічним продовженням висловів Бланара, хоча з перших днів кризи обидві країни звинувачували саме Україну. Нині їхня позиція зазнала змін. Але зерна цих змін містилися у публічних висловах угорців та словаків на початку скандалу.

Готова приєднатися

Україна 30 липня висловила готовність приєднатися до консультацій, якщо ЄК ухвалить відповідне рішення. Про це на брифінгу повідомив речник МЗС Георгій Тихий. При цьому він наголосив на спільній позиції Євросоюзу, якої дотримується офіційний Київ.

У перекладі на практичну мову це означає, що Київ не має жодних намірів брати участь у суперечці на тому чи іншому боці. 31 липня 2024 року заступниця міністра енергетики України Світлана Гринчук в ефірі єдиного телемарафону акцентувала - під санкції потрапила тільки нафта від "Лукойлу". Для решти компаній "Україна гарантує безперебійний транзит нафти, стосовно яких не застосовуються санкції західних партнерів та РНБО", зазначила посадовиця. Тобто, виключення Угорщини та Словаччини з європейських антиросійських санкцій рішенням РНБО не порушувалося.

У такому разі, чим спричинений вибух незадоволення Угорщини?

Одним ударом по двох

Варто зауважити, що цим скандалом Орбан-Сіярто та словацькі політики б'ють відразу по двох цілях: по президентці ЄК Урсулі фон дер Ляєн, яку Сіярто прямо звинуватив у шантажі, та - по Польщі. Про останню варто сказати окремо.

Днями прем'єр Угорщини Віктор Орбан виступав у Румунії, в одному з університетів. У промові, зокрема, звинуватив польську владу у лицемірстві: поляки, мовляв, критикують інші країни за зв'язки з РФ, але самі продовжують їх підтримувати. Реакція не забарилася: заступник міністра закордонних справ Польщі Теофіл Бартошевський спростував контакти Варшави з Москвою, натомість назвав Орбана політиком "на узбіччі ЄС та НАТО". У відповідь уже Петер Сіярто заявив: якщо уважно подивитися перелік клієнтів одного з найбільших російських НПЗ, можна там і поляків знайти.

Північна гілка нафтопроводу "Дружба", якою прокачували російську нафту для Угорщини та Словаччини, майже не функціонує, але є південна гілка. Утім, в Україні війна і в будь-яку мить ворог здатен пошкодити цю гілку, звертає увагу політтехнолог Борис Тізенгаузен. Відповідно, дві країни опинилися у вразливій ситуації, але "хто заважав їм протягом цих двох років шукати заміну", звернув увагу він, "можна було підшукати", хоча це і призводить до подорожчання енергоносіїв для кінцевих споживачів.

Удар по єдності

Насправді проблемою є відсутність у ЄС розуміння, що робити з цими двома державами, котрі використовуються Росією як торпеда для підриву єдності Євросоюзу, вважає керівник Центру досліджень Росії Володимир Огризко. "Нафта лише привід, не було б нафти, було б інше… Зараз європейські країни починають розуміти, що тримати в Союзі явних провідників політики Москви - це розвалювати Союз. Є троянські коні Росії, немає механізмів покарання та виключення", - наголосив він. Експерт звернув увагу на послабленні в'їзду для громадян РФ та Білорусі на територію Угорщини. Якщо ЄС продовжить толерувати таке, є ризики втрати дієздатності, непокоїться Володимир Огризко.

Звинувачення України безпідставні, розповів експерт з енергетики Геннадій Рябцев, але справжні причини можуть бути політико-фінансовими.

"Були мова, школи, тепер нафта…Таке враження, ніби угорський міністр закордонних справ намагається знайти бодай якісь зачіпки, щоб і надалі протидіяти виплатам компенсацій державам-членам ЄС коштів з Європейського фонду миру за закупівлі допомоги Україні", - припустив він.

Блокуючи допомогу Україні з цього фонду, Угорщина перешкоджає іншим країнам ЄС отримати виплати за витрачене на допомогу нашій країні, звернув увагу виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин. Тому, переконаний він, питання вирішуватиметься у Брюсселі та компроміси будуть знайдені.

Зараз ви читаєте новину «У всьому винен Євросоюз. Угорщина знайшла відповідь на болюче питання». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути