вівторок, 09 вересня 2008 08:49

У Ющенка заберуть Внутрішні війська

Верховна рада позбавляє президента контролю над 40-тисячним контингентом внутрішніх військ. У парламенті підготовлений законопроект, згідно з яким внутрішні війська називатимуться Національною гвардією.

Прибравши з назви силової структури слово "війська", народні депутати розраховують позбавити президента Віктора Ющенка як головнокомандуючого Збройними силами впливу на Національну гвардію.

Документ планують винести на голосування до парламенту наступного тижня. За словами заступника глави комітету Ради з боротьби з організованою злочинністю Миколи Джиги, проект закону підтримають більшість народних обранців.

Раніше президент Віктор Ющенко провів низку нарад з Генштабом України, призначив перевірку внутрішніх військ з 15 по 30 вересня.

Народний депутат від НУ-НС Анатолій Гриценко вважає, що глава держави налаштований на силовий варіант вирішення політичного конфлікту в країні. Якраз 16 вересня закінчується термін існування демократичної коаліції.

До жовтня Верховна рада повинна розглянути законопроект про створення Національної гвардії України на базі Управління внутрішніх військ МВС. Цей документ минулої середи був схвалений парламентським комітетом з боротьби з організованою злочинністю. За словами Джиги, депутати вже рекомендували Верховній раді прийняти проект закону в першому читанні. "Думаю, для винесення його в сесійну залу буде потрібно до двох тижнів", - повідомив депутат.

За словами автора законопроекту народного депутата Геннадія Москаля, основним завданням Національної гвардії буде охорона і оборона важливих об"єктів, участь в охороні громадського порядку, а також виконання інших завдань, що вимагають постійної оперативної готовності і підвищеної мобільності і тому подібне.

Як і внутрішні війська, Нацгвардія входитиме в структуру Міністерства внутрішніх справ. Частково може бути змінена дислокація і чисельність новоствореної структури.

Сьогодні у складі внутрішніх військ - 20 тисяч солдатів строкової служби і 20 тисяч офіцерів.

Нагадаємо, в квітні Верховна рада відхилила законопроект президента, який також виступив з ініціативою створення Національної гвардії. Документ передбачав створення Нацгвардії (на базі внутрішніх військ) чисельністю 30 тисяч осіб з одночасним її виведенням з системи МВС.

За матеріалами: Дело

Зараз ви читаєте новину «У Ющенка заберуть Внутрішні війська». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути