четвер, 29 листопада 2012 18:12

У світі референдуми використовують або розвинуті демократії, або авторитарні режими - експерт

У світі референдуми використовують або розвинуті демократії, або авторитарні режими - експерт
Олексій Голобуцький переконаний - суспільство має обмежувати владу. Фото: nowords.kiev.ua

Якщо суспільство жодним чином не буде обмежувати владу, то механізм референдуму будуть використовувати.

Про це Gazeta.ua сказав політолог Олексій Голобуцький, коментуючи ухвалення закону про референдум.

Він наголосив, що основною метою закону про референдум є голосування за нову редакцію Конституції.

"Тут, в принципі, все логічно. Думаю, що все інше — це вже політичні питання, які потрібні для того, аби відвернути увагу. Наприклад, той же Митний Союз. Адже в Митний союз можна вступити і проголосувавши у Верховній Раді, для цього є всі можливості. Так само і щодо позиції опозиції по декриміналізації статей, за якими засуджено Тимошенко", - підкреслив експерт.

Голобуцький додав: "Все дуже просто. В нашій країні є 20-річний інституту виборів з ЦВК з інституціями, які слідкують за ними, з парламентом і т.д. Та ми не можемо провести демократичних прозорих виборів. Тому питання для чого потрібен референдум — риторичне. Якщо ми не можемо традиційний інструмент використовувати правильно, то чого очікувати тут?".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні взагалі не існує верховенства права - Головатий

Політолог також розповів, що у світі референдум використовують або країни з високим рівнем демократії, або ж, навпаки, авторитарні режими.

"В усьому світі є дві позиції. Перша — референдум як прояв найвищого рівня демократії. Дозволити це собі можуть такі країни як Швейцарія, Великобританія. Друга — авторитарні режими, які використовують це для себе. Їм не підходять традиційні методи легалізації, тому вони використовують такі", - пояснив він.

Водночас, Голобуцький запевнив, що все ж білоруського варіанту референдумів у нас не буде.

"А нас є працюючий, хоч і погано, інститут виборів. Та і ми досить залежні від зовнішнього фактору, від того, як на нас дивляться інші. Це було зрозуміло навіть з цими виборами. Тому я не думаю, що у нас можливий білоруський варіант. Хоча звичайно, спроби зробити щось такого роду будуть. Певно, у владі є все ж групи впливу, які вважають, що цей механізм можна втілити в життя", - підкреслив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Через закон про референдум може зникнути українська держава - "регіонал"

Експерт додав: "Подивимось навіть на нашу країну: хто, згідно із законом, може зібрати три мільйони підписів? У кого більше на це шансів — в опозиції, чи у влади, яка має держадміністрації, міліцію та СБУ? Тому якщо суспільство жодним чином не буде обмежувати владу, то, звичайно, механізм референдуму буде використовувати".

Зараз ви читаєте новину «У світі референдуми використовують або розвинуті демократії, або авторитарні режими - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути