вівторок, 29 березня 2022 14:32

У Стамбулі завершилися переговори між Україною і РФ - є перші подробиці

У Стамбулі завершилися переговори між Україною і РФ - є перші подробиці
Завершилися переговори України та РФ: Фото: Фото: Anadolu Agency

У вівторок, 29 березня, у турецькому Стамбулі відбулися переговори між Україною та Росією.

Вони розпочалися о 10:07 і проходили у палаці Долмабахче в районі Бешекташ, передає Gazeta.ua.

Давид Арахамія розповів про підсумки переговорів. За його словами, країни гаранти, за аналогом п'ятої статті НАТО, протягом трьох днів проводитимуть консультації. Вони будуть зобов'язані надати допомогу. Серед них - країни радбезу ООН, США, Франція, Туреччина, Німеччина, Канада, Польща, Ізраїль.

"Ми знаємо, що система безпеки світу дала тріщину. Наша пропозиція, ми працювали над форматом, але ми нічого не підписуємо, про нову систему гарантій безпеки для України. Це новий міжнародний договір, який ратифікують. Ми навчені Будапештським меморандумом", - зазначив він.

Він заявив, що деякі країни вже дали попереднє погодження. Крім того гаранти мають допомогти Україні зі вступом до ЄС. Однак, за словами Арахамії, наразі є неврегульовані питання з ОРДЛО і Кримом, тому поки гаранти не будуть працювати на ці території.

"У нас є закон про загальнонаціональний референдум. Для нього має бути мир. Ми спитали в росіян чи визнають вони Віденську конвенцію. Вони сказали, що так. Тобто договір під тиском не визнається. Тому для референдуму треба мир. Жоден гарант не підписуватиме договір під тиском. Якщо всі сторони приймуть таку позицію — буде відведення військ, повернення людей і тоді референдум", - підкреслив він.

"Україна функціонує трохи інакше, аніж росія. Для нас головне, щоб держава спілкувалася із суспільством. Імплементація рішення буде йти за процедурою: референдум, потім ратифікація парламентів країн гарантій", - додав Михайло Подоляк.

За його словами, переговори щодо Криму проводитимуться з Росією протягом 15 років. У цей час не має бути жодних бойових дій.

Також підсумки під час брифінгу підбив Олександр Чалий. Він наголосив, що договір про гарантії безпеки — це можливий дипломатичний варіант закінчення війни.

"За таких гарантій, які зазначені у 5 статті НАТО, ми не розміщуватимемо на нашій території іноземні військові бази і не вступатимемо у військово-політичні союзи. Але принципово важливо, що ніщо не обмежуватиме право вступу України до ЄС", - зазначив він.

Серед основних положень - якщо Україна буде об'єктом агресії, ми в праві протягом трьох днів вимагати консультацій, якщо вони ні до чого не призведуть, то країни гаранти мають допомогти озброєнням і навіть закрити небо. Якщо їх вдасться закріпити, то Україна зможе зафіксувати свій статус у формі постійного нейтралітету, позаблоковість і безядерність.

Переговори тривали близько трьох годин. На початку делегації країн зустрілися з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Після цього зустріч пройшла у закритому форматі в його офісі та завершилася близько 14:15.

За словами Подоляка, вони були важкими. Україна все ще наполягає на безумовних гарантіях безпеки країни та припиненні вогню.

Відомо, що українську сторону представляли міністр оборони Олексій Резніков, радник глави Офісу президента Михайло Подоляк, голова фракції "Слуга народа" Давид Арахамія, нардеп Андрій Костін, співголова МФО "Кримська платформа" у парламенті Рустем Умєров, заступник міністра закордонних справ Микола Точицький, заступник глави ОПУ Кирило Тимошенко, ексзаступник міністра закордонних справ Олександр Чалий.

Від Росії участь у переговорах взяв олігарх Роман Абрамович, радник Путіна Володимир Мединський, який очолив делегацію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський провів низку розмов зі світовими лідерами

Наступна частина переговорів відбудеться вже у середу, 30 березня. Місце проведення та учасники залишаються незмінними.

Українська переговорна група приземлилася в Міжнародному аеропорту імені Ататюрка близько 22 години у понеділок, 28 березня. Після необхідних процедур вони зупинилися у готелі.

Перші три раунди переговорів української та російської делегацій відбулися очно на території Білорусі - 28 лютого, 3 березня та 7 березня. Згодом делегації працювали над пропозиціями щодо миру у форматі відеозв'язку.

Напередодні журналісти-розслідувачі Bellingcat повідомили, що три члени російської делегації, які брали участь у переговорах між Україною та РФ, відчували симптоми отруєння хімічною зброєю. Одним із них став нібито російський мільярдер Роман Абрамович.

Зараз ви читаєте новину «У Стамбулі завершилися переговори між Україною і РФ - є перші подробиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути