Ексклюзиви
вівторок, 24 жовтня 2023 04:50

У путінського олігарха відберуть яхту і продадуть за $300 млн. Гроші передадуть Україні - Reuters

У путінського олігарха відберуть яхту і продадуть за $300 млн. Гроші передадуть Україні - Reuters
Україна може продати яхту путінського олігарха і отримати за неї $300 млн. Фото: РБК

Сполучені Штати Америки розпочали судовий процес за право володіти яхтою Amadea підсанкційного російського олігарха Сулеймана Керімова.

В разі успіху, її хочуть продати на аукціоні за $300 млн та передати отримані кошти на допомогу Україні, пише Reuters.

Суперяхту конфіскували на території Фіджі у травні 2022 року, згідно з ордером США. Саме в той час Вашингтон посилив санкції проти Сулейманова, з огляду на його близкість до лідера РФ Володимира Путіна.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Скільки російські олігархи втратили грошей 2022 року

У свої скарзі до суду Міністерство юстиції США стверджує, що Керімов купив яхту Amadea у 2021 році, а потім порушив санкції США, перевівши сотні мільйонів доларів на її утримання через американські фінансові установи.

У 2023 році адвокати власника Amadea заявили, що насправді яхта належить не Керімову, а колишньому керівнику "Роснафти" Едуарду Худайнатову - ще одному російському олігарху, проти якого не було застосовано санкції.

За даними журналу Forbes, статки Керімова та його родини становлять близько $10,7 млрд. Значну частину свого "багатства" він накопичив завдяки своїм акціям в російському "Полюсі" - однієї з найбільших у РФ та світі компаній з видобутку золота.

У 2014 і 2018 роках Міністерство фінансів США запровадило санкції проти Керімова у відповідь на дії Росії в Сирії та Україні. Ці санкції заблокували олігарху доступ до фінансової системи США. "Полюс" додали до санкційного списку в травні 2023 року. Тоді компанія назвала відповідні дії США "необґрунтованими".

Зараз ви читаєте новину «У путінського олігарха відберуть яхту і продадуть за $300 млн. Гроші передадуть Україні - Reuters». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути