середа, 29 жовтня 2008 13:20

В Порошенка намагаються не допустити рецесії

Коливання курсу долара у ІІІ кварталі 2008 року викликані збільшенням попиту на валюту з боку імпорто-орієнтованого бізнесу, а також панікою з боку споживачів. Про це у ході прес-конференції повідомив глава НБУ Володимир Стельмах.

Стельмах зазначив, що, починаючи з вересня, у зв"язку з ситуацією, що склалася на світовому ринку, об"єм вітчизняного експорту почав скорочуватися, а імпорт тим часом збільшувався. Тому імпортний попит на валютному ринку інтенсифікувався і призвів до серйозного дисбалансу між пропозицією і попитом.

У жовтні ситуація посилилася ще й панікою з боку споживачів, які кинулися скуповувати валюту, пояснив Стельмах. За його словами, саме цим пояснюється стрибок курсу долара щодо гривні у бік подорожчання долара.

Реагуючи на зауваження журналістів про зволікання з інтервенціями на міжбанківський валютний ринок з боку Національного банку України, Стельмах зазначив, що крупні інтервенції з боку Нацбанку в умовах ажіотажного попиту тільки посилили б ситуацію, напружили інфляцію, за що, у свою чергу, розплатилися б споживачі та бізнес. Разом з тим він зауважив, що виручені від інтервенцій кошти "НБУ прагне запускати в економіку, щоб підтримати виробництво і не допустити рецесії".

Нагадаємо, сьогодні курс готівкового долара в українських комбанках іде вгору слідом за зростанням міжбанківського долара і підвищенням офіційного курсу НБУ. На 10:30 курс продажу долара коливається від 6,12 грн./$ до 6,51 грн./$. Середній курс складає приблизно 6,41 грн./$.

Стельмах сумнівається, що до кінця року курс гривні щодо долара опуститься нижче 6 грн., повідомляє ЛІГА.

Зараз ви читаєте новину «В Порошенка намагаються не допустити рецесії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути