неділя, 18 липня 2010 11:59

У Полтаві общипали російську двоголову "курку-мутанта" (ФОТО)
8

17 липня біля пам"ятника коменданту Келіну в Полтаві представники руху добровольців "Простір свободи" разом з городянами зібралися на акцію-протест проти намірів міської влади повернути пам"ятникові історичний вигляд, встановивши в горі фігуру російського імперського символа.

"Уже ж в місті маємо одного орла на пам"ятнику в Корпусному парку. Так їм того мало – треба ще одного поставити, - перемовляються між собою учасники акції. Дивись – і гроші на це знайшли в міському бюджеті".

Організатори акції в жовтих футболках із символікою. Городян прийшло близько двох десятків. Решту натовпу становлять журналісти.

"Он машина з куркою приїхала", - сміється один з організаторів акції.

З автівки дістають паперове двоголове опудало, обклеєне пір"ям. Двоє молодих чоловіків стають з ним біля підніжжя пам"ятника.

"Міська влада хоче встановити двоголового російського орла – символ Російської імперії, - говорить учасник акції протесту. - Мотивують, що таким чином буде відновлено історичний вигляд пам"ятника. Подивіться на наші дороги, житлові та нежитлові споруди, частина яких є пам"ятниками архітектури. Зрозуміло, що за триста тисяч гривень з міського бюджету, в котрі обійдеться орел, треба відновлювати явно не цей пам"ятник. Чи може дійде до того, що ми почнемо відновлювати пам"ятники Сталіну, російським царям".

Учасники акції нагадують, що міська влада Полтави не дає дозвіл встановити у місті пам"ятник українському гетьманові Іванові Мазепі. Монумент вготовили за пожертви людей, громадських організацій. Готову скульптуру нині не можуть привезти у місто.

"Полтавський мер завжди плясав під дудку Москви, - говорить Тарас Шамайда з організації "Простір свободи". – Зараз Матковський став дуже сміливий, бо до влади в Україні прийшли його однодумці. Такий же президент і уряд - топчуть українські цінності".

Коли закінчуються промови, натовп починає общипувати орла. Сміються, бо пір"я погано скубеться. Сміття скидають у поліетиленовий пакет. Скубуть із криками "Мутанта в канаву, Мазепу – в Полтаву", "Геть, мутанта-окупанта".

"Обскубемо та викинемо на смітник історії – так як і повинно бути".

Зауважують, якщо мер не дослухається до цього протесту, будуть збирати людей на нові мітинги та акції.

Розірване опудало викидають до смітника. Біля підніжжя пам"ятника стають хлопці, котрі тримають портрет гетьмана Івана Мазепи.

Міська влада з цього приводу каже, що мета реконструкції пам"ятника не політична. Монументу лише хочуть повернути його історичний вигляд.

Пам"ятник Олексієві Келіну відкрив на 200-річчя Полтавської битви російський цар Микола ІІ. Гарнізон Келіна витримав облогу шведів і не дав їм захопити Полтаву. За радянської влади двоголового орла , котрий вінчав пам"ятник, зняли, як символ російського самодержавства.

Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «У Полтаві общипали російську двоголову "курку-мутанта" (ФОТО)». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути