четвер, 16 серпня 2012 16:57

"У Партії регіонів у Донецьку справи зовсім погані"
7

Фото: Фото: Тетяна Заровна

Сьогодні в Донецьку одночасно з офіційним мітингом на підтримку ПР і російської мови відбулася акція захисників української мови як державної.

Заступник начальника обласної міліції Роман Романов пояснив представникам "Свободи", які подали заявку на цей день і цей же час - 16 серпня о 11.30 на проведення мітингу біля облдержадміністрації, що їм проведення акції заборонено.

Коли близько 30 націоналістів прийшли на свій мітинг, їм показали рішення обласного адміністративного суду і відтіснили їх, звільнивши місце для масового мітингу "регіоналів". Міліція відмовлялася пропустити в будівлю обладміністрації, де проходила позачергова сесія облради на підтримку регіональної російської мови, місцевих правозахисників та опозиційних кандидатів у народні депутати.

Заступник голови Донецької обласної організації Всеукраїнського товариства "Просвіта" Марія Олійник заявила, що до неї працівники міліції застосовували при цьому грубу фізичну силу.

Учасники альтернативного мітингу розмістилися неподалік від мітингу в підтримку ПР. Вони принесли саморобні плакати. Один із них - "Мови не вб'єш". У деяких були на одязі наліпки "Я проти Януковича".

За акцією патріотів наглядали співробітники міліції, які за чисельністю не поступалися захисникам мови. Вони не заважали пікету на підтримку української мови.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На мітинг під прапорами ПР в Донецьку працівників освіти заганяли в шкільних автобусах

"Ми всі незабаром будемо жити в зоні імені Віктора Януковича, так як в українській Верховній Раді засіли уркагани! Уркаганам геть!", - закликала одна з учасниць альтернативного мітингу.

Викладач історії в школі №74 Донецька Валентина Жмура розповіла коррепонденту Gazeta.ua, що прийшла підтримати українську мову, подолавши страх опинитися безробітною.

"Незважаючи на те, що існує вимога закону, щоб вести всю шкільну документацію державною мовою, ми, вчителі, змушені заповнювати журнали російською мовою. Мій батько був воїном УПА, я сама є членом партії Конгрес українських націоналістів, а мене змусили в травні цього року здати 7 гривень на Партію регіонів. Мабуть, у цієї партії зовсім справи погані, якщо без наших нещасних вчительських гривень їм не обійтися", - зазначила вона.

За словами Валентини Арсентіївни, у школах Донецька вкоренилася практика примусового поповнення рядів правлячої партії за рахунок учителів.

"Я розумію, що мене можуть звільнити і за мою сьогоднішню заяву, проте це правда, - розповідає вчителька. - Особисто мене звільняли вже тричі - за незгоду з такою політикою і за мої погляди. Коли я раніше працювала в донецькій школі №13, там була одна вчителька біології (я не хочу її підставляти, тому не стану називати ім'я), яка була уповноважена стежити за поповненням рядів і збирати внески в Партію регіонів. Говорила вона так: "Або геть з роботи, або вступайте в члени ПР". Пояснювала, що вона сама одночасно є членом трьох провладних партій. Наші вчителі - люди самі підневільні і найбільш гноблені. Вибору в нас немає. А я особисто і 70, і 700 гривень здала б у фонд Партії регіонів, якщо б тільки всі її лідери разом сіли на корабель і попливли кудись у Новоросійськ".


Зараз ви читаєте новину «"У Партії регіонів у Донецьку справи зовсім погані"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

388

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути