четвер, 16 серпня 2012 15:52

Спецтема: Боротьба за "мову"

На мітинг під прапорами ПР в Донецьку працівників освіти заганяли в шкільних автобусах
14

Фото: Тетяна Заровна

Сьогодні в Донецьку Партія регіонів провела масовий мітинг на підтримку мовного закону і регіонального статусу російської мови. У цей час депутати Донецької облради засідали на позачерговій сесії з питання "Про реалізацію Закону України "Про засади державної мовної політики" в Донецькій області. За регіональний російську мову проголосували 117 депутатів із 118 присутніх.

На площі перед будівлею облдержадміністрації зібралося більше тисячі активістів Партії регіонів. Під звуки з великих динаміків російських народних пісень учасники акції прибували на мітинг організовано, загонами з різних районів Донецька та виборчих округів. Кожна група мала свого керівника, який відповідав за транспорт і наочну агітацію.

Більше сотні мітингувальників доставили на шкільних автобусах. Як було ясно із розмов цих людей, вони працюють в структурах освіти і школах і не відчувають задоволення від участі в біло-блакитному мітингу. Однак, сказати про це на камеру або представитися працівники освіти відмовлялися. Більшість з них були жінки, вони відверталися і вимагали не знімати їх обличчя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Запорізькій області російській мові надали статус регіональної

Серед виступаючих на мітингу не було жодної випадкової людини - тільки спікери, заздалегідь внесені до порядку мітингу. В основному серед виступаючих виявилися вчителі та депутати райрад від ПР. Вони зачитували з папірця заздалегідь заготовлені промови про "загрозу знищення великої російської мови" і "гарячу підтримку політики Президента Віктора Федоровича Януковича".

- Для російської мови наступила важка година, вона скотилася до рівня побутової та втрачає значимість! - виступила представниця школи № 44 Донецька, зажадавши від місцевих депутатів захистити російську мову і надати їй статус регіональної.

Прохід до будівлі облдержадміністрації, де виступали оратори, був з усіх боків блокований металевими загородженнями. Документи у всіх бажаючих пройти до імпровізованої "сцени" на сходах ОДА перевіряли працівники міліції. Порядок охороняли близько 50 правоохоронців. Учасникам мітингу були роздані прапори ПР і професійно виготовлені банери "ПР виконує свої зобов'язання", "Ми хочемо говорити рідною мовою", "Партія регіонів тримає слово".

Зараз ви читаєте новину «На мітинг під прапорами ПР в Донецьку працівників освіти заганяли в шкільних автобусах». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

125

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути