Ексклюзиви
вівторок, 21 серпня 2012 12:34

Спецтема: Боротьба за "мову"

У Миколаєві побилися через "язык"
23

Фото: Фото: novosti-n.mk.ua

Сьогодні, 21 серпня, з 8:00 ранку, під Миколаївським міськвиконкомом влаштувалися декілька пікетів, організованих захисниками української та російської мов. У хід пішли димові шашки.

Найчисленніша група пікетників виступає на підтримку прийняття рішення про надання російській мові статусу регіональної, передають Новини-N.

Так, під міськвиконком прийшли представники партії "Російський блок" у кількості близько 20 осіб. Пізніше до них приєдналася колона "регіоналів" - близько 100 людей.

Противники закону про мови - активісти партій "Батьківщина", "Свобода", а пізніше до них приєдналися представники Української народної партії. Загалом проти "мовного" закону під міськвиконком вийшло теж близько 100 осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мовний" закон - це крок до розпалювання громадянської війни - політолог

Наразі на майданчику перед міськвиконкомом і на площі Леніна проносяться різного роду гасла (від "Русский язык - родной" до "Слава Україні"), звучать сирени, а представники "мовних" пікетів перегукуються один з одним і звинувачують один одного.

Міліція таки пропустила захисників мовного закону на майданчик перед міськвиконкомом. Це розлютило представників "Свободи", деякі з них посилено спробували прорватися через кордон міліції. Зробити це їм не вдалося, міліція вишикувалася в кілька щільних рядів.

На майданчик полетіли димові шашки. Зав'язалася серйозна бійка між представниками правоохоронних органів і противників закону про мови.

Співробітники підрозділу "Беркут" затримали декількох правопорушників зі "Свободи", повалили на землю спочатку одного, потім другого. Обидва з заломленими руками були доставлені в будівлю міськвиконкому, звідки, очевидно, їх "проведуть" до райвідділу.

Під міськвиконкомом і раніше шумно, з обох сторін виступають із закликами і звинуваченнями учасники пікету.

Нагадаємо, що 10 серпня вступив у силу закон України "Про засади державної мовної політики", який розширює сферу застосування російської мови та інших мов національних меншин.

/media/video/451812/1_451812.flv

Зараз ви читаєте новину «У Миколаєві побилися через "язык"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

295

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути