четвер, 11 грудня 2008 14:54

У коаліції вже очікують розбіжностей через міністерські крісла

Депутат від "НУ-НС" Олександр Бондар (партія "Собор") вважає, що посади голів міністерств транспорту, фінансів та екології стануть предметом розбіжностей між учасниками нової коаліції в складі БЮТ, "НУ-НС" і Блоку Литвина.

"Я думаю, що ці крісла стануть одним із найсерйозніших приводів для розбіжностей між БЮТ і "НУ-НС". На засіданні нашої фракції пролунала фраза про те, що для Володимира Литвина буде забагато, якщо крім спікерства він отримає ще й міністерства", - сказав він в інтерв"ю газеті "Дело", опублікованому в четвер.

За словами Бондаря, "розмова йшла ще й про те, щоб забрати в "литвинівців" бюджетний комітет, який зараз очолює Микола Деркач", хоча сам він не вважає, що "хтось щось буде забирати, але такі розмови йдуть".

На питання про те, на яких умовах Блок Литвина увійшов до коаліції, депутат сказав: "Я чув, що посади, перераховані вами, були умовами входження. Але про це ще буде багато розмов. Неспроста були заяви міністра транспорту Йосипа Вінського про те, що у випадку створення коаліції БЮТ і ПР він піде у відставку".

У той же час, на думку Бондаря, "деякі члени "Нашої України" проголосували за старт переговорів про коаліцію з переляку, але вони морально не готові відновлювати коаліцію, тому зараз будуть морочити голову, умови ставити".

Бондар вважає, що ці депутати будуть "висувати ідеї про переформатування складу Кабінету міністрів", а також намагатися "перестрахуватися, щоб БЮТ знову не почав голосувати синхронно з Партією регіонів".

"Останнє взагалі нереалістично. Ну, як можна застрахуватися, що БЮТ почне співпрацю з іншими фракціями? [...] Як тільки почнуться розбіжності, кожен стане шукати собі партнера на стороні", - упевнений "нунсівець".

Водночас, за словами Бондаря, члени "Єдиного Центру" "однозначно" не братимуть участі в новій коаліції. "Тому десять осіб ми втрачаємо", - сказав він.

"ЄЦ" представлений у секретаріаті президента. Ніхто здаватися не буде. Представники цієї політсили на постійному контакті з Партією регіонів, із групою Ахметова-Колесникова. Тому я й кажу, що вирішувати будь-які економічні питання буде надзвичайно складно", - сказав Бондар.

Депутат розповів, що коли на фракції приймалося рішення про початок переговорів по коаліції, проти висловилися два члени "ЄЦ" – Оксана Білозір та Леся Оробец, з "Нашої України" не голосували Зіновій Шкутяк і Володимир Поляченко. "Петро Ющенко (брат президента) голосував за старт переговорів про коаліцію, а в залі засідань Верховної Ради за обрання Литвина спікером – ні", - також повідомив він.

Крім того, Бондар висловив переконання, що на посади керівників ФДМУ, АМКУ, Нацбанку, Мінфіну треба призначати "людей, які викликають довіру".

Так, на його думку, "найбільш оптимальним" керівником Мінфіну був Ігор Мітюков. "Він консультує прем"єр-міністра. Так само, як і Сергій Тігіпко. І він став би найкращим варіантом на посаду голови Національного банку. Тим більше що в нього є бачення і пропозиція по керівництву цією структурою. І дай Боже, щоб вони ще погодилися очолити ці відомства", - зазначив Бондар, говорячи про кандидатури.

Зараз ви читаєте новину «У коаліції вже очікують розбіжностей через міністерські крісла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути