пʼятниця, 05 липня 2013 23:54

У Каїрі прихильники і противники екс-президента Мурсі влаштували бійню з "коктейлями Молотова"

У Каїрі прихильники і противники екс-президента Мурсі влаштували бійню з "коктейлями Молотова"
Фото: tsn.ua

Надвечір 5 липня на підступах до площі Тахрір у центрі Каїра між прихильниками і супротивниками відстороненого від влади президента Мухаммеда Мурсі виникли сутички, постраждали десятки людей, повідомляє "Тиждень" з посиланням на Sky News Arabia.

Як відзначають ЗМІ, зіткнення спровокувала промова верховного наставника "Братів-мусульман" Мухаммеда Бадіа, який закликав до захисту обраного народом президента. Відразу після виступу Бадіа сотні прихильників "Братів-мусульман" рушили в район площі Тахрір.

Сутички відбуваються в районі автомобільного моста. Прихильники Мурсі застосовують пляшки із запальною сумішшю, каміння. Вони перебувають біля підніжжя мосту на набережній Нілу. Їх противники на мосту,також кидають каміння та "коктейлі Молотова".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Президента Єгипту арештували

У той же час, раніше ВВС повідомило, що єгипетські війська у Каїрі стріляли в натовп прихильників президента Мухаммеда Мурсі, якого відсторонили від обов'язків та заарештували. У свою чергу командування армії стверджує, що використовувались небойові набої та сльозогінний газ.

Стрілянина, в якій згідно з даними ВВС загинуло щонайменше троє людей, спалахнула, коли демонстранти спробували встановити плакати на підтримку Мурсі на дроті біля військової бази, де, як вони вважають, утримується арештований політик.

Військові заперечують використання бойових патронів, але кореспондент BBC на Близькому Сході бачив, як армія першою відкрила вогонь у повітря, а потім - і у натовп.

Раніше армія Єгипту заявила, що гарантуватиме право на мирний протест у п'ятницю, коли в країні традиційно відбуваються наймасовіші демонстрації.

Новий тимчасовий лідер Адлі Махмуд Мансур, голова Конституційного суду, пообіцяв провести дострокові вибори, які стануть відображенням "справжньої волі народу".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У передчутті арабського гніву: посольство США терміново залишає Єгипет

Речник "Братів-мусульман" Джехад Хаддад сказав, що рух відмовився співпрацювати з новим режимом.  Хаддад оголосив, що "Брати-мусульмани" вимагають скасувати військовий переворот і негайно звільнити пана Мурсі та його соратників.

Як відомо, переворот у Єгипті стався після масових мітингів проти президента Мурсі та "Братів-мусульман", яких звинуватили в просуванні ісламістських планів та неспроможності впоратися з економічними проблемами країни.

Армія заявила, що  Мурсі, перший вільно обраний лідер країни, "не зміг виконати вимоги народу". Його відсторонили від посади та  арештували 4 липня.

Від 1 липня в сутичках під час протестів загинуло близько 50 людей.

Зараз ви читаєте новину «У Каїрі прихильники і противники екс-президента Мурсі влаштували бійню з "коктейлями Молотова"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути