вівторок, 22 січня 2013 15:42

"У День Злуки - тримаймося за руки!" - кияни із самого ранку об'єднали береги Дніпра
15

Фото: Фото: Сергій СТАРОСТЕНКО

Слава Україні! - вигукує хлопець років 20, виходячи з маршрутки біля мосту Патона, махає блакитно-жовтим прапором, затиснутим у кулаці.

Героям слава! - відповідають йому разом троє хлопців та дві дівчини. У кожного на плечах зав'язані українські прапори. На обличчях намальовані дві смужки — блакитна та жовта.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На святкуванні Дня Соборності Янукович обійняв та поцілував Ющенка та Кучму

Сьогодні в Україні відзначається День Соборності. Активісти вже шостий рік поспіль збираються по обидва береги Дніпра, аби символічно об'єднати Україну. Збиратися люди почали з 8 години ранку.

Біля зупинки стоїть жіночка із розгорнутим столам. На ньому — історичні українські книжки та великі українські прапори. Звичайний жовто-блакитний стяг можна придбати за 50 гривень, атласний — за 70.

Компанія проходить повз і направляється до мосту, ковзаючи по покритому тонким льодом асфальту. Пішохідного переходу поряд немає, перебігають по проїжджій частині.

На мосту вже зібралося кілька десятків людей. Майже кожен — із зав'язаним на одязі стрічками чи великими прапорами. Переважно це молоді люди до 25 років. Люди продовжують прибувати.

- Це дуже важливо, - каже дівчина років 20, представляється Оксаною. - Тут є люди з різних регіонів, є україномовні і російськомовні. Але головне те, що ми - одна країна. Саме тому ми приходимо сюди, щоби показати тим же політикам, що ми українці і ми єдині, - пояснює, поправляє великий жовто-блакитний прапор на плечах, який зриває вітер.

- У День Злуки - тримаймося за руки! - скандують кілька десятків людей. Машини, що проїжджають повз, сигналять.

Люди розтягуються вздовж мосту, тримаючись за прапор. Від холоду та пронизливого вітру закутують в одяг. Хтось затягує пісню.

- Ой на горі два женці жнуть, ой на горі два женці жнуть, - співають кілька дівчат, стрибають, аби хоч якось зігрітися.

Врешті колона рушає на до центру мосту. Попереду іде чоловік із великим козацьким барабаном, вибиває марш.

- Це для підтримки бойового духу та піднесеного настрою, - пояснює "барабанщик" 30 річний Антон Сіцев, ще кілька раз б'є дерев'яними палицями, - Я вже приходжу сюди шостий рік поспіль. Дуже приємно спостерігати, скільки приходить молоді, вони активні і небайдужі. А якщо це свято святкує молодь, то це вже величезний плюс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тимошенко захищали від "банди політичних терористів" плакатами

Дівчина із двома скляночками фарби — жовтою та синьою, проходить вздовж ланцюгу. На ходу малює всім бажаючим прапорці на обличчі.

Колони з обох сторін наближаються одна до одної

- Ну що, братаймося!, - вигукує очільник "лівобережного" ланцюгу, б'є у барабан. Позаду нього ще кілька сотень людей. Вони розтягнулися далеко він місця зустрічі. Кілька людей тримають прапори із написом "Західноукраїнська народна республіка".

- Братаймося!, - підхоплює інший. Хлопці обнімаються, об'єднують дві колони.

Люди радісно вигукують та утворюють єдиний живий ланцюг

- Минулого року було трохи більше людей, бо це був вихідний, - каже один із організаторів Вадим Васильчук. - Скільки прийде — це завжди сюрприз, тому сьогодні те, що прийшли ці люди, незважаючи на робочий день і страшенний холод — це вже позитив. - каже і вигукує до людей - Співаймо гімн України! Передайте далі!, - проходиться вздовж колони і додає, - Сьогодні ми єднаємо серця і душі українців по всьому світі. Я радий, що ми маємо можливість продемонструвати, що ми єдині.

Люди затягують Гімн України, величезним прапором пускають по живому ланцюгу хвилю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Вінниці на День Соборності опозиція розгорнула 40-метровий прапор

Подалі від центру дідусь доспівує останні слова гімну, витирає рукавом зношеного пальто очі.

- Я був учасником ще того живого ланцюгу у 90-му році, коли Україна тільки виборювала свою незалежність, - згадує, - Це було ні з чим незрівнянне враження. Тисячі людей показали всім, що їм не байдуже, що вони хочуть соборну Україну, - розглядається навкруги, проводить рукою по довгих рудих вусах, посміхається.- Але дивлюся на цих дітей і стає не страшно за країну. Вони виженуть всю цю нечисть з нашої землі.

За годину люди починають розходитися. Дехто ще доспівує пісні. Далі кілька активістів планують роздавати жовто-блакитні стрічки та листівки, аби поширити інформацію про свято серед киян і долучати до нього все більше людей.

Зараз ви читаєте новину «"У День Злуки - тримаймося за руки!" - кияни із самого ранку об'єднали береги Дніпра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

18

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути