Ексклюзиви
середа, 18 грудня 2019 13:07

У 20 разів: Зеленський пропонує давати менше землі в одні руки

У 20 разів: Зеленський пропонує давати менше землі в одні руки
Для ухвалення відкриття ринку землі у 2019 році в парламенту лишилося два дні — 19 та 20 грудня. ФОТО: Офіс президента

Президент України Володимир Зеленський запропонує профільному комітету Верховної Ради, з питань аграрної та земельної політики, зменшити граничну кількість землі для однієї людини або компанії з 200 тисяч гектарів до 10 тисяч.

Про це він заявив під час зустрічі з фермерами на Київщині, передає "Економічні правда".

"З самого початку внесли 200 тисяч гектарів (цифра з тексту законопроекту, який вже погодили в першому читанні — Gazeta.ua) це дуже багато, до комітету дійшла цифра 20 тисяч, теж багато?", — запитав Зеленський.

Коли уповноважений президента із земельних питань Роман Лещенко заявив, що від 1 до 10 тисяч га в с/г формується 3/4 аграрного ВВП країни, Зеленський підтримав нову цифру.

"До 10 тисяч нормально? Давайте від 1 до 10 тисяч розглядати на комітеті, зменшимо цифру. 50 тисяч, 20 тисяч було — приберемо", — сказав президент.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ринок землі розглядатимуть на закритому комітеті, щоб не було провокаторів - "слуга народу"

17 грудня під Верховною Радою під час акцій проти закону про ринок землі поліцейські затримали 26 учасників. Під час сутичок постраждали 17 правоохоронців, двоє з них госпіталізували.

13 листопада Верховна Рада у першому читанні підтримала скасування заборони на продаж землі сільськогосподарського призначення. "За" проголосували 240 депутатів, "проти" — 52.

Що передбачає ухвалений законопроект:
- з першого жовтня 2020 року в Україні скасовують заборону на продаж землі с/г призначення
- землю зможуть купувати громадяни України, держава, громади, юридичні особи (створені за законами України)
- іноземці та особи без громадянства можуть отримати землю у спадок, але мають відчужити її впродовж року
- одна людина або компанія (разом з пов'язаними особами) зможе купити щонайбільше 35% земель у межах однієї об'єднаної територіальної громади, щонайбільше 8% у межах однієї області або Криму, щонайбільше 0,5% у межах України. Ідеться саме про с/г землі.
- орендар має переважне право на купівлю землі
- громадяни з правом довічного спадкування землі державної, комунальної власності та орендарі, які отримали право оренди через переоформлення права на постійне користування, можуть викупити ділянки з розстрочкою до 5 років
- до 1 січня 2024 року компанії, кінцевим власником яких є іноземці/особи без громадянства, створені не за українськими законами або інші країні — не можуть купити землю с/г призначення державної та комунальної власності, землю приватної власності, землі, виділені на місцях для особистого с/г господарства, а також земельні частки.

Зараз ви читаєте новину «У 20 разів: Зеленський пропонує давати менше землі в одні руки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути