понеділок, 05 жовтня 2009 08:32

Турчинов поклав на Ющенка відповідальність за зрив продажу ОПЗ

Турчинов поклав на Ющенка відповідальність за зрив продажу ОПЗ
Відповідальність за зрив аукціону з продажу Одеського припортового заводу лежить на Президентові України Віктору Ющенку.

Про це в інтерв"ю 5 каналу заявив перший віце-прем"єр Олександр Турчинов.

З його слів, продавати будь-який державний завод краще було в минулому році. "Саме в минулому році був пік попиту на основні фонди, економіка напередодні кризи мала зайвий ресурс для інвестицій", - сказав він.

Цього року кон"юнктура гірша, однак, зі слів Турчинова, Україні важливо було продемонструвати, що економічна ситуація стабілізується.

Він нагадав, що рішення про приватизацію ОПЗ було прийнято давно. Зі слів Турчинова, "тоді Президент нічого не видавав", сподіваючись, що після відсутності реальних іноземних інвесторів завод можна буде продати за безцінь.

"Як тільки такі важливі інвестори заявили про участь в конкурсі - з"явився указ", - сказав він, додавши, що указ мав за мету "налякати інвесторів, відбити їх від участі в аукціоні і дати можливість купити за безцінь завод".

У результаті "ми вийшли на ту ціну, яка не відповідає реальній вартості". Рішення конкурсної комісії щодо невизнання результатів аукціону Турчинов назвав "дуже правильним".

"Вона не допустила змови, і аукціон з продажу не відбувся. Відповідальність за це лежить на Президентові і на тих, хто грав в такі тіньові або напівтіньові схеми ... Це не просто якась традиційна корупційна схема - це тотальні війна проти власної економіки", -- заявив Турчинов.

Конкурс з продажу ОПЗ Фонд держмайна оголосив 15 липня цього року. Стартова ціна склала 4 млрд грн.

Президент України Віктор Ющенко своїм указом 17 вересня призупинив рішення уряду про приватизацію в 2009 році ОПЗ. Крім того, Окружний адміністративний суд Києва 22 вересня прийняв постанову про припинення проведення конкурсу з продажу 99,567% акцій заводу за позовом ДніпроАзоту. Цією постановою суд також тимчасово заборонив допускати до участі в конкурсі російське ТОВ Азот-Сервіс - "дочку" пов"язаного з Газпромом СІБУР Холдингу.

Водночас прем"єр Юлія Тимошенко заявила про продовження приватизації цього підприємства і намір провести конкурс у встановлені терміни, а Фонд держмайна спростував наявність підстав для припинення конкурсу.

Спочатку заявки на купівлю ОПЗ в Антимонопольний комітет України подали 13 компаній, назви яких не розголошувалися. Однак після конфлікту, що виник, заявки Фонду на участь у конкурсі подали тільки три компанії: ТОВ Азот-Сервіс, ТОВ Нортіма і ТОВ Фрунзе-Флора (обидва - Україна).

29 вересня ТОВ Нортіма (Україна) придбало контрольний пакет ВАТ Одеський припортовий завод (ОПЗ) у розмірі 99,567% статутного фонду за 5 млрд. грн. Ціна продажу перевищила початкову на 1 млрд. грн. Крок аукціону становив 50 млн. грн. У торгах взяли участь 3 учасники - ТОВ Азот-сервіс (Росія), ТОВ Фрунзе-Флора (Україна), ТОВ Нортіма (Україна). Результати аукціону були визнані недійсними, пише Кореспондент.

Зараз ви читаєте новину «Турчинов поклав на Ющенка відповідальність за зрив продажу ОПЗ ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути