понеділок, 07 лютого 2022 09:00

Трагічний день в історії – Януковича обрали президентом
12

Янукович отримав 48,95% голосів
Фото: Getty Images
На президентство Януковича благословив  патріарх Російської православної церкви Кіріл Гундяєв
Посвідчення президента Янукович поклав у нагрудну кишеню піджака
Нацбанк випустив срібні медалі із зображенням Януковича
Януковича супроводжував колишній голова Харківської ОДА Михайло Добкін

12 років тому, 7 лютого 2010 року, українці обрали президентом Віктора Януковича, нагадує Gazeta.ua.

У другому турі за Януковича проголосували 48,95% або 12 481 268 виборців.

Юлія Тимошенко дістала на понад 3% менше - 45,47% голосів. Явка була майже 70%.

До дільниць масово підвозили людей, повідомляв Комітет виборців України. У Запорізькій області виборців додавали в списки на основі віддрукованих на дільницях заяв і пам'ятки в кольорах Партії регіонів. У Херсонській, Луганській областях і Києві підкуповували, відбувалися так звані каруселі.

"Українцям буде соромно за свій вибір, але це також демократія", - сказав третій президент Віктор Ющенко під час голосування.

За тиждень ЦВК оголосила результати.

Інавгурація Януковича відбулася 25 лютого. Зранку в Києво-Печерській лаврі патріарх Російської православної церкви Кіріл Гундяєв благословив Януковича на президентство. Коли "регіонал" заходив до Верховної Ради, перед ним зачинилися двері.

Церемонію присяги відкривав спікер Володимир Литвин. Посвідчення президента Янукович поклав у нагрудну кишеню піджака. Замість того, щоб за протоколом віддати його почесній варті на зберігання. Під час гімну новий президент не розтуляв рота.

Того дня Янукович призначив головою Адміністрації президента Сергія Львочкіна, його заступницею Ганну Герман.

Національний банк випустив 2 тис. срібних медалей, присвячених інавгурації. Розмістили портрет Януковича й зображення Києво-Печерської лаври.

У квітні 2010-го Янукович здав національні інтереси. У Харкові з президентом Російської Федерації Дмитром Медведєвим підписав угоду, за якою термін перебування Чорноморського флоту РФ у Севастополі подовжили з 2017-го до 2042 року з автоматичним продовженням на п'ять років. В обмін на здешевлення для України російського газу.

  Януковича супроводжував колишній голова Харківської ОДА Михайло Добкін
Януковича супроводжував колишній голова Харківської ОДА Михайло Добкін

Коли у Верховній Раді розглядали ратифікацію угоди, Литвина закидали яйцями.

За Харківську угоду, крім Литвина, голосували "регіонали" Рінат Ахметов, Святослав Піскун, Віталій Хомутиннік, Олена Бондаренко, Сергій Ківалов. З інших фракцій "за" тиснули Ігор Палиця, Давид Жванія, Петро Симоненко. Повний список можна подивитися ТУТ.

У травні на покладанні квітів до пам'ятника Невідомому солдатові в Києві через порив вітру на голову гаранта впав вінок.

У жовтні Конституційний суд відновив дію Конституції 1996 року. Повернув президентсько-парламентську форму правління, відновивши частину повноважень президента.

У листопаді, пояснюючи причини розгону Податкового Майдану, Янукович 9 с. не міг згадати слово "ялинка". Сказав "йолка".

Під час ланчу в Давосі в січні 2011-го Януковичу складно далася вимова гасла.

Того ж року Янукович організував екскурсію для телеведучих у маєтку "Межигір'я". Бігав пеньками.

З Януковичем ходили теперішні радник керівника Офіса президента Михайло Подоляк, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко й телеведучий Савік Шустер.

Перший закордонний візит Янукович зробив до Брюсселя. Там назвав пріоритетом інтеграцію України до Європейського Союзу. З головою Європейської ради Германом ван Ромпеєм домовився пришвидшити переговори про асоціацію з ЄС, створення зони вільної торгівлі й запровадження безвізового режиму.

Через майже чотири роки Кабінет міністрів, який очолював голова Партії регіонів Микола Азаров, зупинив підготовку до укладення Угоди про асоціацію.

Того ж вечора люди вийшли на протест на майдан Незалежності. Розпочався Євромайдан. Крім столиці, мітинги відбулися в низці міст. Громадяни тримали прапори України та ЄС.

Рішенню уряду передувала поїздка Януковича до російського Сочі, де він зустрічався з президентом РФ Володимиром Путіним.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Преподавать по-русски" - ексдепутат Госдуми РФ на держтелеканалі "Дом" почав "повчати" українців

29 листопада 2013 року на саміті ЄС у Вільнюсі Янукович не підписав Угоду про асоціацію. Увечері в центрі Києва зібралися сотні людей. Переважно молодь, студенти.

Комунальники приїхали встановлювати ялинку. Почали огороджувати щитами частину площі навколо стели Незалежності. Привезли силовиків. Близько 4:00, коли на майдані залишилося небагато людей, спецзагін "Беркут" пішов на штурм.

Розігнання мирної акції тривало майже 1 год. Людей жорстоко побили. Це обурило громадськість. Відбулася Революція гідності.

Коли в грудні на вулицях відбувалися протести, Янукович полетів до Москви до Путіна. Той заявив, що Україні виділили $15 млрд кредиту. Також російський Газпром на третину знизив ціну газу до $268,5 за 1 тис. куб м.

16 січня Верховна Рада ухвалила пакет "диктаторських законів". Їх подавали уряд Азарова, "регіонали" Вадим Колесніченко, Володимир Олійник, Валерій Писаренко. Ухвалювали підняттям рук, без використання системи "Рада" й обговорення.

Автор: Reuters
  Голосували за "диктаторські закони" підняттям рук
Голосували за "диктаторські закони" підняттям рук

Закони мали низку нових обмежень і посилювали відповідальності за вже передбачені законодавством порушення, багато з яких стосувалися участі в акціях протесту. Згодом парламент закони скасував.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Від Шуфрича до Поплавського: хто вісім років тому встановлював диктатуру

Генеральна прокуратура встановила, що вказівки про ухвалення надходили від президента.

Під час розстрілів протестувальників Янукович 11 разів телефонував Путіну, за інформацією прокуратури.

22 лютого 2014-го Верховна Рада усунула Януковича з посади президента. Призначила позачергові вибори на 25 травня. Через п'ять днів після рішення парламенту літак із Януковичем приземлився на військовому аеродромі в Ростові в РФ. Росія почала окупацію Криму.

У квітні російська армія захопила райони Донецької і Луганської областей. Там діють окупаційні адміністрації.

З початку російської агресії на Донбасі загинули 4488 українських військових. В окупованих районах є понад 200 місць, де катують українців.

28 лютого 2014 року на пресконференції в Ростові-на-Дону Янукович зламав ручку, коли просив вибачення в українців.

Після виборів президента України Янукович у червні записав відео з Росії. Його слово "Остановитесь" стало мемом.

Позаторік самопроголошений президент Білорусі диктатор Олександр Лукашенко вжив ідентичну фразу.

24 січня 2019-го Оболонський районний суд міста Києва визнав Януковича винним у державній зраді й пособництві у веденні агресивної війни. Засудив до 13 років позбавлення волі.

Торік у грудні Верховний суд залишив без змін рішення судів двох інстанцій у справі про держзраду. Тюремний термін почнуть відраховувати після арешту.

ДБР завершило розслідування злочинів Януковича й дев'яти високопосадовців під час акцій протесту на Майдані. Розслідування тривало вісім років, зібрали понад 1,5 тис. томів доказів. Через дії організованої злочинної групи 76 громадян загинули, понад 800 зазнали тілесних ушкоджень.

З повідомлень ЗМІ, Янукович проживає в садибі під Москвою на дачі міністерства внутрішніх справ РФ.

Зараз ви читаєте новину «Трагічний день в історії – Януковича обрали президентом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути