середа, 31 липня 2013 17:33

Тимошенко випустять за кордон у жовтні - експерт

Тимошенко випустять за кордон у жовтні - експерт
Володимир Бондаренко. Фото: vsiknygy.net.ua

Сьогодні вступило в силу рішення Європейського суду з прав людини щодо незаконності арешту екс-прем'єрки Юлії Тимошенко під час судового процесу над нею у 2011 році. На думку керівника Інституту політичних, соціологічних і маркетингових досліджень Володимира Бондаренка, влада змушена буде випустити її за кордон.

Україна визнала пріоритет європейського законодавства над вітчизняним, вступивши до Ради Європи у 1995 році, - зазначив політолог. - Тому нема іншого шляху, як виконувати рішення Євросуду. У випадку з Тимошенко єдиний вихід для української влади — відпустити опальну екс-прем'єрку за кордон. Цього домагаються опозиціонери та правозахисники. На мій погляд, це станеться у жовтні, напередодні саміту Україна-ЄС, до заплановано підписати угоду про асоціацію.

Але як виконати рішення Євросуду, адже Тимошенко відбуває покарання за вироком, який вступив у законну силу, а на момент затримання вона була лише підозрюваною?

Верховна Рада може будь-коли внести зміни до Кримінального кодексу, зокрема, щодо статті, за якою засуджена екс-прем'єрка. Можливо прийняття іншого закону, що дозволить виконати рішення Євросуду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Є близько десяти країн ЄС, які заблокують Угоду, якщо Тимошенко не звільнять - Яценюк

Як вплине на рейтинг Тимошенко її від'їзд?

Безумовно, екс-прем'єрка не тільки лікуватиметься, а й матиме більші можливості займатися політичною діяльністю. При цьому її міжнародний авторитет зросте. З іншого боку, частина її виборців оцінять її від'їзд за кордон як прояв малодушності, оскільки Тимошенко виявиться у привілейованому становищі порівняно з іншими українськими ув'язненими. Адже нікого з них лікуватися за кордон не відпускають. До останнього часу на волі вона підкупляла багатьох прихильників тим, що вела публічно скромне життя. Була прописана у звичайній квартирі, залишалася ночувати на роботі у Кабміні, спала на розкладачці.

Чим влада може дискредитувати випущену опозиціонерку?

Якщо її захочуть дискредитувати, то варто лише показати по національному телебаченню умови лікування у німецькій клініці "Шаріте".

Якщо влада згодна випустити Юлії Тимошенко, навіщо тоді проти неї фабрикують нову справу про причетність до банкрутства банку "Родовід", як заявив нещодавно депутат Володимир Ар'єв?

Фабрикувати нову справу означало б продовжувати її політичне переслідування в очах європейської спільноти. Українське правосуддя знову б виглядало неприглядно. Такий політичний крок напередодні вільнюського саміту був би вкрай нерозумним. Тому прокуратура уже відхрестилася від заяви Ар'єва. Якщо газова справа у Євросуді розсипається мов хатка з піску, то починати нові кримінальні провадження проти Тимошенко безперспективно. У їх обгрунтованість уже ніхто не провірить. До того ж українські високопосадовці не хочуть стати нев'їзними до Європи. А уряд вкрай зацікавлений в отриманні міжнародних кредитів та притоку інвестицій в економіку, яка вже цілий рік демонструє повільне, але неухильне падіння.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Турчинов: Мін'юст вводить в оману Європу щодо справи Тимошенко

Чим Тимошенко буде небезпечною для команди Януковича, перебуваючи за кордоном?

Людина, що посіла друге місце на останніх президентських виборах, завжди буде небезпечною для діючої влади, навіть якщо вона перебуває за гратами. Південноафриканського політика Нельсона Манделу протримали у в'язниці 20 років. Увесь цей час він залишався найнебезпечнішим опозиціонером для влади і врешті-решт переміг. Той, хто був другим на попередніх виборах, завжди стоїть першим у черзі до перемоги на майбутніх. Якщо Тимошенко вдасться залишитися в активній політиці, то її шанси стати майбутнім президентом будуть надзвичайно високими.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко випустять за кордон у жовтні - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

56

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути