середа, 31 липня 2013 14:50

Спецтема: Тимошенко — за ґратами

Є близько десяти країн ЄС, які заблокують Угоду, якщо Тимошенко не звільнять - Яценюк

Є близько десяти країн ЄС, які заблокують Угоду, якщо Тимошенко не звільнять - Яценюк
Арсеній Яценюк переконаний, що справа Тимошенко стосується всієї країни. Фото: dt.ua

Попри бажання Юлії Тимошенко, без вирішення її справи, Угода про асоціацію може бути не підписана.

Про це на прес-конференції у Києві сказав лідер фракції "Батьківщина" Арсеній Яценюк.

Так, відповідаючи на запитання, чи дійсно Тимошенко наполягає на тому, аби її справа не бралася до уваги при підписання угоди про асоціацію ЄС, він наголосив, що це залежить не від думки екс-прем'єра.

"Справа Тимошенко — не є особистою справою Юлії Володимирівни. Це справа, яка номер один на теренах Європи по тому, чи є в Україні демократія, чи її немає. Є три базові критерії, висунуті нашими європейськими партнерами. І навіть якщо Юлія Володимирівна скаже, що треба якісь критерії прибрати, на превеликий жаль, є рішення відповідних європейських інституцій", - підкреслив політик.

Він додав: "Перший критерій — закон про прокуратуру, другий — вибори, і третій — звільнення Юлії Тимошенко як політичної фігури. І це не залежить від її особистого бажання і її особистого бачення цієї справи. Мова йде не про особистість, а про базові демократичні принципи у світі. За політично мотивованими звинуваченнями не можна ув'язнювати колишнього прем'єр-міністра. І не тільки в європейській, а в будь-якій демократичній країні".

Тому, запевнив Яценюк, виконання цих трьох критеріїв є базовою вимогою для підписання Угоди.

"Якщо ці критерії не будуть виконанні, то відповідно до правил і процедур Європейського союзу, одна країна може заблокувати підписання Угоди. Ми принаймні підозрюємо, що є з десяток країн, які сьогодні можуть сказати про те, що якщо Тимошенко не буде звільнена, то і підстав для підписання Угоди не має. Тому підкреслюю: це не особиста справа Юлії Володимирівни, це базові принципи демократичної держави. Якщо Україна рухається до ЄС, то в країні не повинно бути політично мотивованих судів, політичних вироків, прокурорів, які судять не за законами, а за телефонними дзвінками, і суддів, які під тиском влади готові виносити будь-які рішення. Ця справа стосується в цілому України і справедливості в її судовій системі", - підсумував політик..

Зараз ви читаєте новину «Є близько десяти країн ЄС, які заблокують Угоду, якщо Тимошенко не звільнять - Яценюк». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

54

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути