пʼятниця, 09 квітня 2010 17:54

Тимошенко могла виграти, якби Європа її підтримала - эксперт

Тимошенко могла виграти, якби Європа її підтримала - эксперт

Андреас Умланд, експерт Інституту Студій Центральної та Східної Європи (ZIMOS) з Баварії, Німеччина, вважає, що Європейський Союз через свої необдумані кроки може втратити Україну як перспективного члена ЄС у майбутньому.

Першим помилковим кроком, на думку експерта, став вибір часу резолюції Європейського Парламенту від 25 лютого 2010 р., що підтвердила перспективу України до членства в ЄС. Резолюція як така, безперечно, стала правильним кроком у порівнянні з попередньою політикою ЄС, що надто мало обіцяв Україні, проте важко зрозуміти те, що її ухвалили не до, а після президентських виборів.

"У життєвих інтересах країн ЄС та європейських інституцій було надіслати такий важливий сигнал українському народу перед битвою між прозахідною Юлією Тимошенко та проросійським Віктором Януковичем.

Якби резолюцію ухвалили перед першим туром, скажімо, у листопаді 2009 року, то це б суттєво змінило політичні дебати в Україні. Юлія Тимошенко могла би програти вибори не з такою значною різницею в голосах, або навіть і виграти їх", пише Умланд.

Більше того, вже після виборів, вважає німець, Захід відіграв свою негативну роль у легітимізації нового уряду у березні 2010 року:

"Пан Янукович, здається, зрозумів, що проблему створення коаліції з Партією регіонів на чолі можна розв"язати, просто перетягнувши депутатів з інших фракцій.

Згідно з повідомленнями ЗМІ, за день до 11 березня, коли Верховна Рада затвердила уряд Миколи Азарова, новий український президент мав консультації з послами країн "великої вісімки", питаючи в них, чи їхні країни сприйняли б уряд, підтриманий індивідуальними депутатами, включно з перебіжчиками з інших партій, як протилежний варіант щодо коаліції з політичних сил.

Виявляється, більшість послів дали панові Януковичу зелене світло за умови, що він подасть запит до Конституційного суду, щоб формально зробити процес законним. В очах Заходу, це просто юридичне питання. Проте Україна - ще не консолідована демократія з глибоко закоріненим верховенством права."

Суд послідовно ухвалював рішення в бік Януковича, вважає експерт, наголошуючи, що той-таки суд 17 вересня 2008 року ухвалив протилежне рішення про те, що окремі депутати не можуть входити до коаліції. Висновок - нинішній уряд не лише нелегітимний з демократичної точки зору, але й фактично незаконний:

"Запевнення пана Януковича, що він виконає будь-яке рішення суду, виглядає непереконливо. Адже висновок суду 2008 року залишався в силі. Отже він просто вимагав у суддів переглянути попереднє рішення", йдеться у статті, "Що найбільш дивне в цій історії, то це те, що Європарламент сам підштовхнув Україну до цього напрямку. Або, принаймні, зробив це в очах самих українців.

Захід відіграв свою негативну роль у легітимізації нового уряду

26 березня делегація Європарламенту на чолі з румунським депутатом Адріаном Северіном, професором права, зустрілась з президентом Януковичем у Києві. Пан Северін - заступник голови фракції соціалістів у Європарламенті, - це друга фракція за чисельністю. Він заявив буквально, що "ми сподіваємось, Конституційний суд підтвердить законність формування коаліції."

Як висновок, Умланд застерігає Захід від стабільності "а ля Путін" в Україні, яка щодалі стає більшою реальністю:

"Західні спостерігачі мають зрозуміти, що для багатьох українських політиків головним політичним питанням залишається не те, що законне, а те, що вони можуть зробити і від чого матимуть користь."

На думку експерта, якщо український президент та уряд і надалі нехтуватимуть законом, вибудовуючи "вертикаль влади", Україна має забути навіть про примарні шанси колись стати членом Європейського Союзу.

Euobserver

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко могла виграти, якби Європа її підтримала - эксперт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути