понеділок, 16 серпня 2021 16:30

Таліби не дадуть Росії встановити контроль над Афганістаном - експерт

Таліби не дадуть Росії встановити контроль над Афганістаном - експерт
Ігор Семиволос: "Росія побоюється пасіонарності талібів і не без підстав вважає, що їхній вплив може перекинутися на країни Середньої Азії. Водночас вона зацікавлена в ослабленні впливу Сполучених Штатів у цьому регіоні". Фото: Радіо Свобода

Таліби поки що самі не знають, яку країну будувати в Афганістані. Їм треба заручитися підтримкою локальних лідерів, племінних верхівок. США пішли з Афганістану, бо прагнуть зосередитися на боротьбі з Китаєм і Росією. Водночас РФ побоюється зростання впливу талібів у Середній Азії.

Про це Gazeta.ua розповів директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос.

"Події в Афганістані глобально нічого не змінять на політичній карті світу, – каже він. – Це локальні справи. Питання навіть не в тому, яка політична сила буде при владі в Афганістані, а як поведуться США. 2020 року американська сторона підписала з талібами угоди про завершення війни. Американці запропонували афганцям мир. Таліби опинилися в статусі переможців, яких підтримала більшість населення".

У США діє "доктрина Байдена", ключовий меседж якої – "скинути баласт". Нова американська адміністрація прагне припинити участь у локальних конфліктах, які дорого обходяться країні, вважає експерт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Покращити Афганістан і життя населення: таліби записали відео після захоплення влади

"Байден планує припинити розпорошувати сили та зосередитися на протистоянні з ключовими глобальними противниками – Китаєм та Росією. Тому реакція США на події в Афганістані – це реалізація "доктрини Байдена". Вже почалася критика чинного президента з боку опозиції, зокрема від Трампа. Але вже зрозуміло, що США підуть із Близького Сходу. Бо подальше їхнє перебування там визнане безперспективним", – стверджує він.

Перекидання російських військ до Таджикистану, де розташована найбільша російська закордонна база, свідчить про те, що Кремль не довіряє талібам і вважає за краще перестрахуватися, зазначає Семиволос.

"Росія побоюється пасіонарності талібів і не без підстав вважає, що їхній вплив може перекинутися на країни Середньої Азії. Водночас вона зацікавлена в ослабленні впливу Сполучених Штатів у цьому регіоні. Щодо Афганістану в неї давнє протистояння з американцями, як колись було з англійцями. Але таліби явно не дадуть Росії встановити свій контроль".

Таліби, як стверджує експерт, не робитимуть різких кроків. Вони потребують політичного визнання світу, легалізації при владі. Тож скоро почнуться переговори. Найперше з Росією.

"Прихід талібів до влади був прогнозований. Це цілком логічно випливає з їхньої діяльності попередніх років – підтримка ІДІЛ, акції солідарності з Іраном. Поки що таліби на роздоріжжі та самі не знають, яку країну хочуть будувати. Так, вони обіцяють зберегти права жінок на працю та освіту. Талібам треба заручитися підтримкою локальних лідерів, племінних верхівок. Якоїсь чіткої стратегії щодо майбутнього Афганістану в них поки що немає, вона окреслюватиметься в процесі", – наголошує він.

Безпосереднього впливу на Україну події в Афганістані не матимуть, резюмує Семиволос.

"Хіба що в нас з'являться афганські біженці. Не забуваймо, що в нашого основного союзника США діє "доктрина Байдена": вони хочуть піти з Афганістану для того, щоб дати відсіч Росії та Китаю на міжнародній арені. А оскільки ми також протистоїмо Росії – відповідно є поле для діалогу, і США продовжуватимуть активну співпрацю з Україною", – підсумовує він.

15 серпня 2021 року бойовики руху "Талібан" почали "мирне захоплення" столиці Афганістану Кабула. Президент країни Ашраф Гані склав повноваження та передав владу бойовикам. За останні дні таліби захопили 25 із 34 столиць провінцій Афганістану.

Зараз ви читаєте новину «Таліби не дадуть Росії встановити контроль над Афганістаном - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

33

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути