Ексклюзиви
середа, 07 березня 2012 19:18

"Табачник з підручників історії України забрав відчуття гордості за національних героїв"

"Табачник з підручників історії України забрав відчуття гордості за національних героїв"

З приходом у Міністерство освіти і науки Дмитра Табачника воно перетворилося на непередбачуваний орган, а з підручників історії України вилучили теми, пов'язані з формуванням національних почуттів і гордості. Акценти й оцінки змінили догоджаючи Москві.

Таку думку Gazeta.ua висловив автор підручника з історії України для 5 класу, кандидат педагогічних наук Віктор Мисан.

"Якщо уважно подивитися, що вилучили, то це теми, пов'язані з нашою національною історією, формуванням національних почуттів, гідності. Оцінки героїв позбавленні почуття гордості. Тільки в моєму підручники для 5-класників вилучили портрет Шухевича, окремі погляди на роль гетьмана Мазепи, змінено й викинуто тематику змагань 1917-20 років. Змінено акценти в голодоморі 1932-33 років, мовляв, це явище не штучно створене в Україні, а характерне для багатьох регіонів", - пояснює Віктор Мисан.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Студенти прийшли під Раду, аби "скинути" Табачника

Він також зазначив, що його підручник відредагували, догоджаючи Москві.

"Визначальним для української історії є боротьба за створення української державності. Ті, хто творили державність, мають бути її героями, а ті, що її нищили, також мають бути відповідно оцінені. Коли мова йде про роль осіб в історії, то Мазепа буде для Росії завжди людиною з негативною оцінкою. Адже він намагався підірвати основу Російської імперії. Для України - це людина, яка намагалася зберегти нашу ідентичність і державність. Так само Бандера для Польщі та Росії буде людиною, яка намагалася підірвати велич цих держав, але для України це - герой. Тому оцінка подій буде завжди різною й треба це розуміти", - пояснює вчений.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Табачник позбавив школярів історії України - ЗМІ

За даними Віктора Мисана, з 1992 року кількість годин історії України в школах скоротили майже на третину. Він припускає, що чутки про ініціативу Табачника про зменшення викладання цього придмету відповідають дійсності.

"З власного досвіду скажу, що диму без вогню не буває. Міністерство освіти з приходом туди Дмитра Табачника перетворилося на непередбачуваний орган, і від нього можна чекати всього", -  говорить Мисан.

Зараз ви читаєте новину «"Табачник з підручників історії України забрав відчуття гордості за національних героїв"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

450

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути