субота, 18 лютого 2012 12:07

Табачник позбавив школярів історії України - ЗМІ

Табачник позбавив школярів історії України - ЗМІ

Згідно з наказом міністра освіти, науки, молоді та спорту Дмитра Табачника про нові типові навчальні плани у середній школі, до мінімуму зводиться вивчення української мови та літератури, а курс історії України взагалі скасовується.

Про це повідомляє "Дзеркало Тижня" у статті "Хід конем від Табачника".

"Маємо підпільно розроблену таємну зброю - наказ міністра щодо нових типових навчальних планів у середній школі. У цьому документі серед різних нововведень, про які ще скажуть своє слово експерти, вирішується і доля наших мови та історії. Перш за все в новому навчальному плані скорочено кількість уроків української мови. Тепер їх буде всього по два на тиждень. Для порівняння: в Російській Федерації на вивчення державної російської мови в шостому класі середньої школи відводиться шість уроків кожного тижня! Відчуваєте різницю?", - йдеться в статті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Табачник оголосив війну інституту українознавства - професори

"Не краще вчинили автори нових навчальних планів і з українською літературою. У сьомих, восьмих і дев'ятих класах кількість годин на її вивчення також зменшується. Логічніше, здається, було б зробити навпаки: з огляду на зростання обсягу та складності творів для вивчення, виділити більше часу для їх обговорення в класі разом з учителем. До речі, в російських навчальних планах саме так і зробили.

До яких наслідків приведуть ці кроки міністерства, говорити зайве. Література - сегмент культури народу. Про яку самоідентичність нації можна вести мову, якщо її молоде покоління не буде знати своєї літератури, а отже - і культури?", - запитує автор Оксана Онищенко.

За її словами, ще гірша ситуація з історією України.

"За задумом керівництва Міносвіти, цей предмет як такий взагалі зникне з розкладу шкільних уроків (хоча традиційно викладався навіть у Радянському Союзі). Замість нього з'явиться новий, інтегрований курс - історія, в якому буде об'єднана всесвітня історія та історія України. Створюється враження, що це трансформована ідея міністра про створення спільного з іншими країнами підручника з історії", - вказує автор на ідею створення спільного підручника з історії з Росією.

"Якщо мова йде про інтегрований курс, то його концепція досі не розроблена, не обговорена і не прийнята", - коментує експерт і викладач історії Павло Полянський.

Зараз ви читаєте новину «Табачник позбавив школярів історії України - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

559

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути