Ексклюзиви
четвер, 22 липня 2021 13:00

США і Німеччина домовилися про "Північний потік-2": що обіцяють Україні

США і Німеччина домовилися про "Північний потік-2": що обіцяють Україні
В інтересах України і Європи продовжити транзит російського газу через нашу територію після 2024 року, кажуть США і Німеччина. Фото: Reuters

США і Німеччина уклали угоду щодо "Північного потоку-2". Таким чином офіційно домовились про завершення будівництва російського газопроводу до Європи в обхід України.

Про це заявила заступниця держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд під час слухань у Сенаті США.

Згідно з угодою, Німеччина бере на себе зобов'язання ініціювати санкції проти Росії в разі нової агресії проти України.

Текст декларації оприлюднило міністерство закордонних справ Німеччини. Має назву "Спільна заява США та Німеччини на підтримку України, європейської енергетичної безпеки і наших кліматичних цілей", повідомляє "Європейська правда".

Документ починається із запевнення, що Вашингтон і Берлін рішуче підтримують суверенітет, територіальну цілісність, незалежність України та її європейський шлях, підтверджують необхідність вжити заходів проти російської агресії і деструктивних дій Росії в Україні і за її межами.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Угода щодо "Північного потоку-2" – газовий варіант Будапештського меморандуму

"Сполучені Штати заявляють про свою підтримку зусиль Німеччини і Франції щодо досягнення миру на сході України в рамках нормандського формату. Німеччина активізує свої зусилля, щоб забезпечити виконання Мінських угод", - ідеться у декларації.

США та Німеччина зобов'язуються працювати разом у рамках нещодавно створеного діалогу на високому рівні, щоб гарантувати, що Штати і ЄС мають інструменти і механізми для реагування на російську агресію, у тому числі на спроби використовувати енергію як зброю.

"Якщо Росія спробує використовувати енергію як зброю або вчинить подальші агресивні дії проти України, Німеччина буде діяти на національному рівні і закликати Євросоюз до прийняття ефективних заходів, включаючи санкції, щоб обмежити російський потенціал для експорту до Європи в енергетичному секторі, або вжити заходів в інших економічно важливих сферах", - сказано в документі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: З "Північним потоком-2" справи йдуть за найгіршим сценарієм. Що робити далі

В інтересах України і Європи продовжити транзит російського газу через нашу територію після 2024 року, зійшлися в думці США і Німеччина.

Відповідно Берлін зобов'язався використовувати всі доступні засоби впливу, щоб уможливити продовження угоди з Москвою про транзит газу Україною на термін до 10 років, і призначити для цієї мети спеціального представника.

Переговори щодо цього повинні розпочати не пізніше 1 вересня.

Німеччина зобов'язується створити і управляти Зеленим фондом для України, який сприятиме її енергоефективності та енергетичній безпеці.

Німеччина і США будуть заохочувати і підтримувати інвестиції в Зелений фонд на суму не менше $1 млрд, в тому числі від третіх сторін, приватного сектора.

Німеччина спочатку додасть до фонду не менше $175 млн в якості гранту і буде збільшувати свої внески в найближчі роки.

Фонд буде просувати використання відновлювальних джерел енергії, сприяти розвитку водню як енергоносія, підвищувати енергоефективність, прискорювати поетапну відмову від вугілля.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Почалися крики, що США схвалили "Північний потік-2". Думаєте, могло бути інакше?

Штати планують просувати ініціативу за допомогою технічної та стратегічної допомоги.

Крім того, Німеччина продовжить просувати двосторонні енергетичні проєкти з Україною,зокрема, з поетапної відмови від вугілля, що включає призначення спецпосланника зі спеціально виділеними фондами на суму $70 млн.

Берлін також готовий запустити заходи стійкості, які мають підтримати енергетичну безпеку України. Це включає в себе зусилля із підвищення можливостей для реверсу газу в Україну задля захисту від потенційних майбутніх спроб Росії скоротити поставки газу в країну.

Крім того, Німеччина обіцяє дозволити Україні брати участь в її проєктах із розвитку кіберможливостей, підтримає реформи енергетичного сектора і допоможе розробити варіанти модернізації українських газотранспортних систем.

"Північний потік – 2" проходить із Росії в Німеччину через Балтійське море. Завдовжки 1234 км. У грудні 2019 року будівельні роботи зупинили через запровадження санкцій США, проте їх відновили наприкінці 2020-го.

У грудні позаторік Україна й Росія уклали газову угоду на п'ять років. Москва погодилася на транзит газу через Україну із можливим продовженням контракту ще на 10 років. 2020-го обсяг транзиту мав становити 65 млрд куб. м, наступні чотири роки — по 40 млрд куб. м. Водночас Нафтогаз пробачив російській стороні штраф на $7,4 млрд, який на Газпром наклав Антимонопольний комітет України. Також Київ відмовився від позовів до міжнародних судів на $12 млрд. У свою чергу, Газпром сплатив Нафтогазу $2,9 млрд боргу за рішенням Стокгольмського арбітражу за недопоставлений газ для транзиту.

Якщо "Північний Потік-2" введуть в експлуатацію, Україна має декілька сценаріїв дій, розповідав генеральний директор Оператора газотранспортної системи Сергій Макогон.

Зараз ви читаєте новину «США і Німеччина домовилися про "Північний потік-2": що обіцяють Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути