понеділок, 08 березня 2021 11:03

Що робитиме Україна, якщо запустять "Північний потік-2" - назвали кілька сценаріїв

Що робитиме Україна, якщо запустять "Північний потік-2" - назвали кілька сценаріїв
Україна буде вимушена оптимізувати свою газотранспортну систему виключно для задоволення внутрішнього попиту. Фото: unsplash

Якщо "Північний Потік-2" введуть в експлуатацію, Україна має декілька сценаріїв дій.

Про це розповів економічній газеті Угорщини "Вілаггаздашаг" генеральний директор Оператора газотранспортної системи Сергій Макогон, передає посольство України в Угорщині.

З його слів, коли російський газ піде в обхід нашої території, Україна буде вимушена оптимізувати свою газотранспортну систему виключно для задоволення внутрішнього попиту. Він додав, що тоді європейські країни стикнуться з втратою гнучкості української ГТС.

"Ми розробили декілька сценаріїв. Оскільки в Україні – найбільший внутрішній ринок споживання газу в Східній Європі розміром 30 млрд куб. м, а власне видобування газу складає 20 млрд куб. м, тож послуги газотранспортної системи будуть затребувані в будь-якому випадку. Але транзитні потужності будуть оптимізовані, адже ми не можемо дозволити собі утримання потужностей, які не будуть задіяні для транзиту", - каже Макогон.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Європарламенті запропонували використати "Північний потік-2" для тиску на Росію

Він додає, що Оператор газотранспортної системи має забезпечити економічно доцільний тариф для внутрішніх споживачів і комерційних клієнтів.

"Це означає, що ми модернізуємо лише ті компресорні станції, які використовуватимуться, а інші поступово виводитимемо з експлуатації. У випадку повної відмови від транзиту нашої територією – вже не можна буде сприймати українську ГТС як доступний запасний варіант. Це не було б ані справедливою, ані реалістичною позицією", - переконаний Макогон.

Уряд Німеччини продовжить шукати діалог з адміністрацією президента США Джо Байдена з питання скасування санкцій проти проєкту будівництва російського газопроводу "Північний потік - 2".

Зараз ви читаєте новину «Що робитиме Україна, якщо запустять "Північний потік-2" - назвали кілька сценаріїв». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути