Ексклюзиви
четвер, 15 вересня 2011 11:15

"Справа Гонгадзе" була ударом на послаблення країни - Кучма

"Справа Гонгадзе" була ударом на послаблення країни - Кучма

Екс-президент України Леонід Кучма вважає, що "справа Гонгадзе" була удар на послаблення країни, яка вже на той момент стала стабільною і більш сильною державою.

Кучма вважає, що українська державність "коштувала небагато", поки з Україною "не було чого взяти", окрім ядерної зброї, і саме тому в 90-ті роки Україну "ніхто особливо не чіпав". "Однак, як тільки Україна набрала економічних і політичних кондицій, з нею стали поводити себе зовсім по-іншому", - підкреслив другий президент в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україну".

У цьому контексті він розглядає й історію навколо вбивства журналіста Георгія Гонгадзе в 2000 році. Перший удар, за словами Кучми, було завдано одинадцять років тому, маючи на увазі "справу Гонгадзе".

"Зараз, напевно, для всіх очевидно, що така масштабна операція з використанням складних технологій (і цифрових, і підривних) могла бути проведена тільки силами спецслужб. Але потрібно з'ясувати, яких. Хто саме за нею стояв. Бо однаково зацікавленими в ній могли бути і зовнішні, і внутрішні сили. Перші - в ослабленні сильного субрегіонального гравця України, другі - в усуненні президента і в дестабілізації країни, яка вперше за багато років "ставала на крило". В стабільній країні захопити владу важче", - зауважив Кучма.

За його словами, він "як ніхто інший" очікує на результати слідства і суду у справі Гонгадзе.

"І не тільки тому, що тут глибоко вражена моя честь. Я хочу, щоб було встановлено ??істину, яка дозволить винести справжні уроки для влади, для держави. Бо ту маячню, яку несе з процесу Пукач (екс-голова департаменту зовнішнього спостереження МВС України Олексій Пукач), поки звучить як театр абсурду. Коли Пукач оголошує себе рятівником вітчизни, не знаєш, сміятися чи плакати", - розповів екс-президент.

"Точно так само, як і слухаючи його брудні звинувачення не тільки на мою адресу, але і на адрес тих, хто вже пішов - Юрія Кравченка, Георгія Гонгадзе. Звичайно, шпигун з Гонгадзе такий самий, як з мене замовник його вбивства", - підкреслив Кучма.

"У будь-якому випадку, урок для нинішньої влади, для держави, повинен бути один: не розслаблятися. З'являться нові мельниченки, придумають нові "кольчуги". Спроби гри на ослаблення країни ще точно будуть. Бо Україні - вже величина. Її Незалежність - вже геополітична цінність. А вона, як все цінне, коштує дорого", - резюмував Кучма.

Зараз ви читаєте новину «"Справа Гонгадзе" була ударом на послаблення країни - Кучма». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути