Ексклюзиви
субота, 11 жовтня 2008 10:24

Сьогодні - початок виборчої кампанії

Сьогодні - початок виборчої кампанії
В суботу, 11 жовтня, в Україні стартувала виборча кампанія з позачергових виборів у Верховну Раду, призначених на 7 грудня 2008 року.

Позачергові парламентські вибори призначені указом Президента Віктора Ющенка у зв"язку з припиненням діяльності коаліції у Верховній Раді 6-го скликання. Така ситуація склалася внаслідок виходу з коаліції блоку НУ-НС. У відведений Конституцією України термін (30 днів) нову більшість сформувати не вдалося.

Згідно із законом, виборча кампанія починається з наступного дня після публікації указу Президента про призначення позачергових виборів, що було зроблене в п"ятницю, 10 жовтня.

Починаючи з сьогоднішнього дня політичні партії можуть починати процес висунення кандидатів в депутати і повинні закінчити його до 27 жовтня.

Для проведення виборів буде потрібно 417,5 млн гривень

Варто відзначити, що згідно законодавству вибори вважатимуться такими, що не відбулися, якщо участь в них візьмуть менш ніж 50% виборців.

Основною проблемою проведення нинішніх виборів є їхнє фінансування, оскільки в держбюджеті не передбачені кошти на проведення позачергових парламентських виборів.

Згідно даним ЦВК, для проведення виборів-2008 буде потрібно 417,5 млн грн. Центрвиборчком назвав 13 жовтня крайнім терміном для виділення Кабміном коштів на проведення виборів.

Президент України надіслав прем"єр-міністрові Юлії Тимошенко лист, в якому відзначає, що Кабінет міністрів зобов"язаний ухвалити рішення про виділення коштів на проведення позачергових виборів з резервного фонду.

В той же час глава Кабінету міністрів Юлія Тимошенко виступає категорично проти проведення виборів. Лідер опозиційної Партії регіонів Віктор Янукович підтримує ідею проведення виборів.

Нагадаємо, це вже другі позачергові парламентські вибори за два роки - попередні відбулися 30 вересня 2007 року у зв"язку з неповноважністю Верховної ради 5-го скликання через дострокове припинення за власним бажанням повноважень депутатів більше третини конституційного складу парламенту.

У позачергових виборах 30 вересня брали участь 20 партій і блоків, подолали 3%-вий бар"єр 5 політичних сил: Партія регіонів - 175 мандатів, БЮТ - 156, блок "НУ-НС" - 72, Комуністична партія - 27, Блок Литвина - 19.

На вибори 30 вересня було витрачено 347,3 млн грн.

Корреспондент.net

Зараз ви читаєте новину «Сьогодні - початок виборчої кампанії». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути