Ексклюзиви
четвер, 21 грудня 2023 16:07

Спецтема: Війна Росії проти України

Що буде у разі перемоги Росії у війні: п'ять головних наслідків для України та світу

Що буде у разі перемоги Росії у війні: п'ять головних наслідків для України та світу
Видання Financial Times зазначає, що сценарій російської перемоги стає усе більш вірогідним. Фото: РИА Новости

На Заході набирають популярності думки про необхідність повернення до політики замирення російського диктатора Володимира Путіна і дехто розглядає можливість віддати Україну Росії заради химерної надії на мир.

Водночас обсяги виділеної Україні західної допомоги вже скоротилася майже на 90% порівняно з роком раніше. Західні виборці, підбурювані ультраправими пропутінськими політиками, "втомлюються" від війни в Україні. Про це пише Financial Times.

Видання зазначає, що сценарій російської перемоги стає усе більш вірогідним. І якби це справді сталося, то російська перемога мала б п'ять основних наслідків.

1. Росія влаштує жорстокі репресії на всій захопленій території Україні. Це не спекуляції, адже саме це ми вже бачили на окупованих територіях протягом останніх 19 місяців - масові страти, кастрації, зґвалтування, тортури та викрадення дітей.

FT нагадує про складені росіянами ще перед вторгненням списки українських громадських діячів, яких треба "усунути". У підсумку мільйони українців втечуть на захід, цього разу назавжди.

2. Вільний уламок української держави може зберегтися на територіях західних регіонів України. Може навіть вступити в ЄС. Але ця держава буде жити в постійному очікуванні нового нападу Росії, адже підписані з Росією "договори" нічого не варті.

3. Путін контролюватиме близько чверті світового експорту пшениці. Їжа стане такою ж російською зброєю, якою раніше став газ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія ослабла, а Україна зробила неможливе - США про результати 2023 року

4. Успіх Путіна підбадьорить країни, зацікавлені у вторгненні до сусідів: Китай, Венесуелу, Азербайджан і саму ж Росію. Путін вже побудував воєнну економіку. Його армія оновила свої методи ведення війни. Його населення показало, що терпітиме навіть велику війну. Чому б не продовжувати кусати сусідні держави?

5. НАТО буде дискредитовано, що стане найбільшим випробуванням для нього. Путін прагнутиме довести, що НАТО і ЄС не витримають подальшого тиску.

Якщо почнеться війна за країни Балтії, після кількох сотень загиблих західних солдатів ультраправі партії вимагатимуть "миру" з Путіним. Західні країни можуть відступити, заявивши, що вони виконали своє зобов'язання згідно зі статтею 5 договору про НАТО щодо боротьби за союзника, але не хочуть ядерної війни.

"Американці та західноєвропейці відчувають імунітет: Путін прийде не за ними. Не дивно, що деякі східноєвропейські чиновники почали міркувати про те, щоб першими напасти на Росію, замість того, щоб просто сидіти й чекати, поки вона нападе на них. Більш вірогідний сценарій: багато європейських країн витрачають статки на оборону, відновлюють військовий обов'язок і інвестують у ядерну зброю, водночас дозволяючи Путіну залякувати їх", - пише FT.

Видання зазначає, що навіть без США Європа цілком здатна допомогти Україні вистояти у війні проти Росії. За підрахунками західних аналітиків, підтримка України коштуватиме Європі приблизно 40 млрд євро на рік, або по 70 євро на рік з одного європейського громадянина, якщо рахувати тільки країни НАТО.

"Ми могли б це знайти, якби захотіли", - наголошує FT.

На тлі невдалого літнього контрнаступу та проблем із поставками західної зброї Україна змушена перейти до оборони, аби зупинити подальше просування російського агресора.

Якщо все складеться добре, Україна зможе знову наступати лише навесні 2025 року. Про це йдеться у статті The Wall Street Journal.

Видання описує вкрай складну геополітичну ситуацію, в якій опинилася Україна.

Зараз ви читаєте новину «Що буде у разі перемоги Росії у війні: п'ять головних наслідків для України та світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути