Ексклюзиви
середа, 20 грудня 2023 20:55

Спецтема: Війна Росії проти України

Росія ослабла, а Україна зробила неможливе - США про результати 2023 року

Росія ослабла, а Україна зробила неможливе - США про результати 2023 року
Україна визволяє території попри численні атаки РФ, сказав Ентоні Блінкен. Фото: East News

Український народ протистоїть одній із найбільших армій у світі й досягає успіхів.

Сполучені Штати Америки продовжать об'єднувати міжнародні зусилля, щоби допомогти Україні у цій боротьбі, а також у майбутньому відновленні. Про це сказав державний секретар США Ентоні Блінкен на пресконференції за підсумками року, повідомив "Укрінформ".

"Ми продовжимо об'єднувати країни в усьому світі для підтримки свободи й незалежності України. Щоб гарантувати, що агресія РФ залишатиметься стратегічним провалом", - сказав Блінкен.

Президент РФ Володимир Путін не досяг своєї головної мети в Україні, яку намагається стерти з карти світу, заявив держсекретар США.

"Це був важкий рік на полі бою, але, знову ж, українці зробили те, що ніхто не уявляв можливим", - сказав Блінкен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС схвалив 12-й пакет санкцій проти Росії

Україна визволяє території попри численні атаки РФ, сказав Ентоні Блінкен.

Українці відтіснили залишки російського флоту у Чорному морі та відкрили коридор для експорту зерна та іншого продовольства, зазначив американський посадовець.

"Росія ослабла у військовому, економічному, дипломатичному плані", - сказав Блінкен.

Північноатлантичний альянс став сильнішим, ніж будь-коли за свою майже 75-річну історію, заявив американський посадовець.

Блікнен сказав про нещодавнє приєднання Фінляндії до НАТО, а також завершення процесу щодо вступу Швеції до Альянсу на тлі російської агресії у Європі.

"Міжнародна підтримка була вирішальною для успіху України. Європа зробила внесок у понад $110 мільярдів для України - порівняно з приблизно $70 мільярдами з боку Сполучених Штатів", - зауважив держсекретар США.

Він наголосив, що це є одним із найкращих прикладів розподілу зобов'язань між США і союзниками. Блінкен також позитивно відзначив рішення Європейського Союзу розпочати переговори про приєднання України до ЄС.

Глава американської дипломатії також нагадав про внески Японії, Південної Кореї, Австралії та інших країн в Індо-Тихоокеанському регіоні, які забезпечили військову, гуманітарну допомогу, підтримку у відновленні енергетичного сектору України.

"Як і ми, вони усвідомлюють, що підтримка України має життєво важливе значення для того, щоби продемонструвати агресорам повсюди, що ми будемо протидіяти тим, хто прагне перекроїти кордони силою", - сказав держсекретар США.

Блінкен наголосив, що постійна підтримка США має вирішальне значення для того, щоб Україна продовжувала боротьбу та забезпечити поразку РФ. Крім того, ця підтримка допоможе Україні міцно стояти на ногах у майбутньому як у військовій, так і економічній сфері, а також у плані демократії.

Влітку у Вільнюсі відбувся саміт НАТО. Україна стане членом Альянсу без необхідності плану дій щодо членства, сказано у підсумковому комюніке.

14 грудня лідери країн Європейського Союзу ухвалили рішення почати процес переговорів про вступ України та Молдови до блоку.

Зараз ви читаєте новину «Росія ослабла, а Україна зробила неможливе - США про результати 2023 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути