середа, 12 липня 2017 16:46

Складу злочину в справі Олеся Довгого немає - експерт

Складу злочину в справі Олеся Довгого немає - експерт
Керівник проектів Інституту демократії і розвитку "PolitA" Катерина Одарченко каже, що всередині політичних еліт реального бажання створювати демократичні інститути для справжньої боротьби з корупцією нема

Рішення Верховної Ради про зняття з Олеся Довгого депутатської недоторканності за поданням Генеральної прокуратури свідчить про відсутність всередині політичних еліт реального бажання створювати демократичні інститути для справжньої боротьби з корупцією.

Таку думку висловила політтехнолог, керівник проектів Інституту демократії і розвитку "PolitA" Катерина Одарченко, коментуючи ситуацію в парламенті, передає УНН.

11 липня Верховна Рада підтримала подання Юрія Луценка на позбавлення члена депутатської групи "Воля народу" Олеся Довгого недоторканності, незважаючи на офіційні висновки Регламентного комітету про істотних правових недоліки поданого ГПУ документа.

Колишньому секретареві Київради Довгому інкримінують порушення регламенту при розгляді земельних питань в період 2007-2009 років. При цьому регламент не має статусу законодавчого акту, і його порушення не може спричинити за собою кримінальної чи адміністративної відповідальності. У свою чергу, Київрада не звертався до правоохоронних структур з підтвердженням незаконності дій Довгого.

Експерти сходяться на думці, що спроби ГПУ притягнути колишнього секретаря Київради до відповідальності за колегіальні рішення місцевого органу влади є спробою створити видимість реформ по боротьбі з корупцією для західних кураторів України.

Одарченко вважає, що перспективи доведення генпрокуратурою обвинувальної позиції проти народних депутатів, вельми туманні. Крім Розенблата, якому доведеться, швидше за все, захищатися в суді, складу злочинів в справі того ж Довгого немає.

"Не думаю, що ці справи будуть доведені до суду. Як правило, відкриваються кримінальні справи, з цього робиться інформаційний бум, але по суті цих справ, там, як правило, немає складу злочину", - констатує Одарченко.

Вона зазначила також, що органи місцевого самоврядування мають всі повноваження приймати рішення щодо відведення землі. І якщо Генпрокуратура почне притягати до кримінальної відповідальності секретарів місцевих рад тільки за те, що вони стверджують рішення колегіального органу, робота представницьких органів територіальних громад може бути паралізована. Фактично Генпрокуратура такими діями встановлює диктатуру, яка перекреслює принципи реформи децентралізації влади.

Одарченко додала, що тиск на депутатів з боку ГПУ є фактором посилення позицій Президента і важелів впливу Банкової, як на Верховну Раду України, так і місцевих рад.

"Йде боротьба всередині самого блоку Порошенко. Пан Розенблат, як відомо, той депутат, який ініціював і мав позицію в питаннях не лише бурштинового, але і грального бізнесу. В цілому Розенблат має вплив на частину групи БПП. Чому зачепили Довгого? Довгий і його батько мають досить сильний вплив і авторитет у певних колах Верховної Ради. Таким чином, йде демонстрація того, що в БПП є певна лінія, якої потрібно чітко дотримуватися", - говорить Одарченко.

Катерина Одарченко констатувала, що, як правило, на увазі юридичної неспроможності висунутих звинувачень проти народних депутатів, навколо зняття депутатської недоторканності ГПУ створює інформаційний галас, на якій, як правило, все закінчується.

Зараз ви читаєте новину «Складу злочину в справі Олеся Довгого немає - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути