Ексклюзиви
понеділок, 24 серпня 2020 11:31

Синьо-жовтий прапор став символом, коли за нього почали вмирати

Синьо-жовтий прапор став символом, коли за нього почали вмирати

Те, за що віддаєш життя, набуває глибинного смислу, - вважає вчений, філософ і релігієзнавець з Донеччини Ігор Козловський. Він майже два роки провів у полоні в підвалах ДНР. Після звільнення він по-іншому відчув державні символи, які за роки незалежності стали українцям звичними.

"Символ - це те, що об'єднує. Він суттєво відрізняється від знаку. Наприклад, ти бачиш намальовану на кузові машини цеглину, - це просто знак. Символ – це інше. Коли нас везли після полону на обмін, ми проїжджали перший український блокпост і побачили там синьо-жовтий прапор, у багатьох були сльози на очах. Тому що ми вистраждали це. Ми його не бачили роками в підвалах, і от ми бачимо, і це вже не просто поверхня синьо-жовта, це глибинний текст, який тебе об'єднує з поняттям "свобода". Коли ми тільки здобули незалежність, для нас це був просто знак, а коли люди за це почали вмирати, прапор став символом", - поділився спогадами з Gazeta.ua колишній в'язень сумління.

За словами Ігоря Козловського, у незалежній Україні його радують багато речей, і насамперед можливість розвитку і пізнання. Адже наша держава сама себе ще досконало не знає - каже він.

Радує те, що я живу в країні, яка має перспективу і відкриває саму себе, досліджує саму себе

"Люблю процес, люблю людей, які знаходяться в процесі. Радію, коли бачу людей, які вміють мислити, можуть займати різні позиції, сперечатися зі мною, але якщо людині це болить, мене це радує. Радує, що я можу знову і знову відкривати Україну – сучасну, майбутню, розширювати простір свого пізнання. Це безкінечність. Я люблю пізнавати світ. Процес пізнання – еротичний. Недарма у Біблії слово "пізнання" має еротичний характер: Адам пізнав Єву. Це процес тотальний. Ти пізнаєш клітинами, всіма частинами свого єства – тактильно, аудіално, візуально.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незалежність – це здатність самореалізуватись у своїй країні

Україна багата своїми краєвидами, можливостями. Радує те, що я живу в країні, яка має перспективу і відкриває саму себе, досліджує саму себе. Вона ще не знає себе. Дійсно я іноді вражаюся, коли спілкуюся з людьми у владі – вони не знають, в якій країні живуть. Мені подобається відкривати для них це. Відкриття себе і відкриття своєї країни мене радує".

24 серпня 1991 року Верховна Рада ухвалила Акт проголошення незалежності України. Який 1 грудня того ж року підтвердив український народ на Всеукраїнському референдумі. 90,32 % відповіли "Так".

За Конституцією, Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава. Україна є унітарною державою.

Державною мовою в Україні є українська мова. 16 липня 2019 року набув чинності Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Українська мова є обов'язковою в усіх сферах публічного життя.

Зараз ви читаєте новину «Синьо-жовтий прапор став символом, коли за нього почали вмирати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути