четвер, 20 серпня 2020 15:01

Незалежність – це здатність самореалізуватись у своїй країні

Незалежність – це здатність самореалізуватись у своїй країні
Володимир Огризко: Найвизначніші події трьох десятиліть – три революції, на які спромоглися. Фото: Тарас Подолян

Незалежність – це здатність здійснити мрії, повністю самореалізуватись у своїй країні. Про це сказав у коментарі Gazeta.ua міністр закордонних справ України 2007-2009 років Володимир Огризко, 64 роки.

"Відчув, що країна стає незалежною, коли постійний представник України при ООН Геннадій Удовенко заговорив на початку 1990-х українською у Нью-Йорку, всупереч вказівкам Москви. Показав бодай мовну, але першу ознаку незалежності.

Головним символом для мене стало саме ухвалення Верховною Радою УРСР Акта проголошення незалежності 24 серпня 1991 року. Потім був референдум 1 грудня – як сьогодні пам'ятаю, як ходили з батьком голосувати.

Для мене це свято відновлення державності, українського духу, свободи. А також надії реалізувати вміння й таланти на своїй землі.

На превеликий жаль, не можемо похизуватися досягненнями, якими могли б за 29 років. Винні самі, що за злої допомоги Росії загнали себе в олігархічне болото, з якого досі годі вибратися. Доки не вичистимо ці Авгієві стайні, для мене повного відчуття свята не буде.

Найвизначніші події трьох десятиліть – три революції, на які спромоглися: На граніті, Помаранчева та Гідності. Важко виокремити одну з них, бо пов'язані між собою. Неперервний процес дорослішання нації та суспільства. Якби не було Революції на Граніті, не було б Помаранчевої, а без неї – Гідності. Люди, суспільство і держава крок за кроком ставали мудрішими, сильнішими, далекогляднішими, весь час розвивалися.

Попри всі перипетії в країні, складнощі та ризики, ніколи не виникало думки виїхати", – каже Володимир Огризко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Незалежність – це базова умова

24 серпня 1991 року Верховна Рада ухвалила Акт проголошення незалежності України. Який 1 грудня того ж року підтвердив український народ на Всеукраїнському референдумі. 90,32 % відповіли "Так".

За Конституцією, Україна є суверенна і незалежна, демократична, соціальна, правова держава. Україна є унітарною державою.

Державною мовою в Україні є українська мова. 16 липня 2019 року набув чинності Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної". Українська мова є обов'язковою в усіх сферах публічного життя.

Зараз ви читаєте новину «Незалежність – це здатність самореалізуватись у своїй країні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути