пʼятниця, 03 травня 2019 17:10

"Сформували образ ворога, який сидить не у Кремлі, а на Банковій" — соціальний психолог

"Сформували образ ворога, який сидить не у Кремлі, а на Банковій" — соціальний психолог
У другому турі виборів президента України Володимира Зеленського підтримали понад 73% виборців. Фото: NewsMakers

Обрання президентом Володимира Зеленського — це відображення світових тенденцій, коли серйозна політика набридає суспільству. Так, європейсько-американська цивілізація досить довго живе в умовах відносного миру. Люди не мають особливих проблем і починають "з жиру біситися", розповів Gazeta.ua соціальний психолог Вадим Васютинський.

"Якщо не брати до уваги Трампа, то Україна проявилася найяскравіше. Українці переважно голосували проти Порошенка, а не за Зеленського. Таким чином протестували проти корупції, кумівства. Своє невдоволення сконцентрували на головній людині в країні — президенті. У людей сформувався образ ворога, який сидить не у Кремлі, а на Банковій", — пояснює психолог.

За його словами, протестне голосування, яке об'єднало Україну, показує, що невизначеність Зеленського привабила багатьох людей. Але різні групи населення голосували кожна за своє.

"З одного боку — це проросійськи налаштовані виборці, які у першому турі підтримували Бойка і Вілкула. Далі йде протестний електорат, для якого головне — тарифи і ціни на газ. Водночас багато з них про зубожіння і бідність чують із телевізорів. Третя група — свідомі проукраїнські громадяни, які оцінюють ситуацію у контексті російської загрози. Вони голосували проти Зеленського. Однак, якщо новий президент діятиме проукраїнськи, то за деякий час підтримають його. Четверта група — не менш свідомі громадяни, які обирали між консолідацією нації на основі патріотичних гасел і боротьбою з корупцією. Для них суб'єктивно переважило останнє. Ця група готова підтримати радикальні наміри Зеленського когось посадити. Щоправда, для цього треба мати відповідне законодавство", — наголошує Вадим Васютинський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рейтинг Зеленського впаде — Ян Валетов

Політики до влади приходять із великими можливостями. Із роками втрачають їх. Починають надолужувати втрачене безпосередньо перед виборами.

"Якщо Зеленський розслабиться і не буде приймати реформаторських рішень протягом перших 2 років, то отримаємо плачевний результат. Водночас українці зараз мають ілюзію, що все залежить від президента. Насправді це не так. Український гарант має набагато менше можливостей, ніж Путін чи Лукашенко", — резюмує психолог.

У другому турі виборів президента в Україні переміг Володимир Зеленський. За нього проголосували понад 73% виборців. Найбільшу підтримку отримав у Луганській, Одеській, Миколаївській, Запорізькій, Донецькій, Дніпропетровській, Харківській областях. Петро Порошенко переміг у Львівській області та закордонному окрузі.

Зараз ви читаєте новину «"Сформували образ ворога, який сидить не у Кремлі, а на Банковій" — соціальний психолог». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути