середа, 30 серпня 2017 16:36

Серія зустрічей Путіна і Медведчука: подробиці переговорів

Серія зустрічей Путіна і Медведчука: подробиці переговорів
Видання EADaily стверджує, що під час серії двосторонніх зустрічей президент Російської Федерації Володимир Путін і лідер Громадського руху "Український вибір - Право народу" Віктор Медведчук обговорювали питання виконання Мінських угод, обміну ув'язненими і утримуваними особами. Фото: Новое Время

Путін і Медведчук провели не одну, а три зустрічі, дві з них відбулися в Москві. Таку інформацію за результатами власного розслідування оприлюднило видання EADaily.

Видання відзначило, що інформація про зустріч президента РФ Володимира Путіна з українським опозиційним політиком Віктором Медведчуком, поширена одним з російських інформаційних агентств, стала сенсацією.

"EADaily провело власне розслідування, уточнивши наявні дані. Наші джерела в Адміністрації президента та інших державних органах РФ допомогли встановити більш детальну картину. Виявляється, в період, про який йде мова в матеріалі "РБК", Путін і Медведчук провели не одну, а три зустрічі, дві з них відбулися в Москві", - зазначили у виданні.

За інформацією EADaily, під час серії двосторонніх зустрічей президент Російської Федерації і лідер Громадського руху "Український вибір - Право народу" Віктор Медведчук обговорювали питання виконання Мінських угод, обміну ув'язненими й утримуваними особами, а також моніторингу режиму припинення вогню на Донбасі.

"Зокрема, під час зустрічей йшлося про звільнення громадян України Карпюка, Сенцова і Сущенко. Микола Карпюк та Олег Сенцов були засуджені і на даний момент відбувають покарання за вироком російського суду. Український журналіст, кореспондент Українського національного інформагентства "Укрінформ" Роман Сущенко був затриманий співробітниками ФСБ 30 вересня 2016 року в Москві за звинуваченням у шпигунстві, в цей момент він перебуває під слідством", - уточнює видання.

Як відомо, Медведчук є автором юридичної формули, яка дозволила травнем 2017 року звільнити і повернути в Україну Надію Савченко (сьогодні - народний депутат України, позафракційний), у відповідь український президент Петро Порошенко підписав укази про помилування російських громадян Олександра Александрова і Євгена Єрофеєва.

"Путін і Медведчук також погодили подробиці моніторингу режиму припинення вогню на Донбасі. Зокрема, Медведчук запропонував покрити всю лінію розмежування камерами, щоб місія ОБСЄ могла контролювати, як дотримується "режим тиші" в реальному часі", - йдеться в повідомленні.

Довідка EADaily. Віктор Медведчук з 2002 по 2005 роки очолював Адміністрацію президента України. Сьогодні він є лідером громадського руху "Український вибір - Право народу", яке виступає за виконання Мінських угод і децентралізацію влади шляхом передачі повноважень від Києва до регіонів України.

Володимир Путін під час прямої лінії в червні цього року називав Медведчука "українським націоналістом", уточнивши, що Медведчуку "не подобається таке визначення, він вважає себе освіченим патріотом України".

За словами президента РФ, у Медведчука є своя система поглядів, "його система цінностей заснована на працях українських націоналістів, які писали свої роботи в 19 столітті. Потім Грушевський, Франко, Драгоманов, в наш час - Чорновіл. І вони всі виходили з того що Україна повинна бути незалежною, але федеративною".

2014 року Медведчук з ініціативи канцлера ФРН Ангели Меркель став спецпредставником України з питань гуманітарного характеру в Тристоронній контактній групі з врегулювання в Мінську. З грудня 2014 року його займається питаннями обміну полоненими й утримуваними особами, звільнивши за цей час понад 400 громадян України, включаючи Надію Савченко.

Зараз ви читаєте новину «Серія зустрічей Путіна і Медведчука: подробиці переговорів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути