вівторок, 30 червня 2020 20:17

Саакашвілі анонсує революцію у судах і на митниці

Саакашвілі анонсує революцію у судах і на митниці
Напівзаходів не буде, каже Саакашвілі. Фото: Reuters

Президент Володимир Зеленський доручив у липні обговорити на засіданні Національної ради реформ концепцію революційної судової реформи. Також Нацрада підтримала революційну реформу митниці.

Про це у вівторок заявив голова виконкому Нацради реформ Міхеіл Саакашвілі, пише "Інтерфакс-Україна"

"Це будуть не напівзаходи, не якісь внутрішні перестановки з одного місця на інше. Це буде фундаментальний переділ всього, що відбувається у судовій системі", - заявив політик.

Саакашкілі сказав, що президент у цьому питанні "дуже радикально налаштований".

"І навіть якщо потрібно провести через референдум, я думаю, президент на це піде. Навіть якщо буде опір у ВР, опір корумпованого судового корпусу, це свавілля має закінчитися", - заявив він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що буде з рейтингом Зеленського

Також Саакашвілі заявив про реформу митниці.

"Всі вантажі будуть проходити максимум за 15 хвилин у відкритому митному просторі. Замість 26 документів будуть всього 2. Машини будуть розмитнюватися не по маніпуляції вартістю, а за формулою: кубатура, рік випуску і так далі.

Буде усунутий інститут "рєшал", митних брокерів, і людина буде самостійно заповнювати митну декларацію", - розповів він.

Планується залишити на кордоні тільки митників і прикордонників, а до "зеленого" і "червоного" коридорів додати "жовтий" і "синій" (пост-аудит).

Серед інших пропозицій - криміналізація контрабанди (від 3 до 5 років за звичайні товари і до 7 років - за підакцизні), підвищення зарплат митників, мінімум людського фактора і автоматизація, уніфікація ставок мит.

Ще одним нововведенням в реформі є наділення функціями голови митниці першого заступника міністра фінансів, який буде взаємодіяти з податковою службою.

7 травня президент Володимир Зеленський призначив Міхеіла Саакашвілі головою Виконавчого комітету реформ.

Зеленський пропонував йому стати віцепрем'єром з питань реформ. Однак до винесення питання на розгляд Верховної Ради справа так і не дійшла.

Зараз ви читаєте новину «Саакашвілі анонсує революцію у судах і на митниці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути