неділя, 20 січня 2019 19:48

Розкрили схему підкупу виборця

Розкрили схему підкупу виборця
Людині дають половину суми до дня голосування, а половину після, розповідає спостерігач Ольга Айвазовська.

Українці на виборах потрапляють до так званих "пірамід" підкупу. Про це в інтерв'ю Gazeta.ua розповіла координатор виборчих програм Громадянської мережі "Опора" Ольга Айвазовська.

"Гречка досі актуальна. Просто гроші більш результативні. На виборах до сільської, селищної ради на окрузі може бути 20 виборців. А ще не всі прийдуть голосувати. Або у межах громади – декілька тисяч осіб. Дешевше заплатити людям 500, 700, 1000 гривень і отримати 100-відсотковий результат, ніж проводити повноцінну кампанію", - сказала громадський спостерігач.

"Підкуп – це не тільки видача грошей, але і контроль за волевиявленням. Часто людина потрапляє до сітки, піраміди підкупу. Той, кого залучають у систему, має привести ще 5 друзів, за яких можуть дати ще пару сотень гривень. Ці 5 приведуть ще 5 знайомих або родичів, колег. Виходить замкнуте коло людей. Тому інформація назовні не вийде. Коли у день голосування ці п'ятірки приходять на дільницю, там присутні групи контролю. У виборчій комісії є представник штабу, який організовує підкуп. "Наглядач" має знаки на собі – хусточки якогось кольору чи одяг. Якщо малий населений пункт, то купленим говорять, хто слідкуватиме. А біля урни стоятиме спостерігач від кандидата або фейкової громадської організації. Перед яким треба вкинути бюлетень так, щоб твоє волевиявлення можна було побачити. Цей "спостерігач" матиме на руках розкреслений листок у вигляді шахівниці, де розписані номера квартир, будинків і скільки громадян із цієї квартири мають прийти і віддати свій голос за кандидата, партію. Людині дають половину суми до дня голосування, а половину після того, як вона прийде на дільницю та покаже бюлетень.

Є інші технології. Коли у бюлетені ставлять нетипові позначки. Наприклад, сердечко. Або використовують ручки з пастою іншого кольору. Виборці зазвичай користуються ручками з синіми або чорними пастами, вони є у кабінках для голосування. Мало хто використовує зелену або рожеву. Під час підрахунку ті члени комісії, які в системі, порахують, скільки заповнено бюлетенів такими кольорами. Виплатять людям гроші тільки тоді, коли кількість проданих голосів відповідатиме числу бюлетенів.

Також бюлетені фотографують", - розповіла Ольга Айвазовська.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До чого вдасться Кремль на виборах в Україні

Повну версію інтерв'ю з Ольгою Айвазовською читайте ТУТ

Зараз ви читаєте новину «Розкрили схему підкупу виборця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути