четвер, 29 червня 2017 16:04

Розкрадання бюджетних коштів: одна "посадка" за 5 місяців

Розкрадання бюджетних коштів: одна "посадка" за 5 місяців
У 2017 році лише одну людину в Україні реально посадили у в'язницю за привласнення бюджетних коштів. Фото: відкриті джерела

2017-го лише одну людину в Україні реально посадили до в'язниці за корупційною статтею про привласнення бюджетних коштів.

Таку статистику наводять "Наші гроші".

Видання зазначає, цього року зросла кількість службовців, які отримали вирок - позбавлення волі за зловживання службовим становищем, що призвело до привласнення, розтрати майна або заволодіння ним.

Щоправда, як 2016-го, так і 2017-го вирок із реальним позбавленнями волі набув чинності лише щодо працівників Ощадбанку.

Загалом у перші п'ять місяців цього року за цією корупційною статтею (лише у випадках, коли йшлося про бюджетне майно та кошти) вироки отримали 77 осіб. Це на 27 або 25% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Тоді їх отримали 104 особи.

Суттєво скоротилася кількість вироків щодо голів дільничних виборчих комісій, їх заступників, секретарів або членів ДВК, яких здебільшого штрафували або призначали умовний термін за привласнені чи розтрачені бюджетні кошти.

Торік таких засуджених було 25, цьогоріч - 1.

Цього року змінилася область, в якій суди винесли найбільше вироків. Якщо торік у вказаний період такою областю була Львівська (12 вироків), то за 5 місяців цього року "лідером" стала Херсонська – 7 вироків.

2016-го після Львівщини йшли Полтавська, Донецька, Дніпропетровська, Чернівецька, Херсонська, (5-8 вироків), решта 1-4, а 2017-го після Херсонщини йшли Львівщина, Донеччина, Одещина, Івано-Франківщина, Київ (4-6 вироків), решта 1-3.

Торік за кримінальною статтею не винесли жодного вироку у Черкаській області, а цьогоріч – у Чернівецькій та Рівненській областях.

Цього року суд призначив 5,5 року позбавлення волі старшому контролеру-касиру відділення філії Івано-Франківського облуправління Ощадбанку. 2009-2015-го вона привласнила кошти, які перебували на депозитних рахунках вкладників банку (1,55 млн грн, $56 тис. та €12 тис.).

Торік позбавленням волі покарали ще чотирьох осіб, але апеляція скасувала ці рішення і відправила їх на новий розгляд до судів першої інстанції.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Порошенко пояснив, чому процвітає корупція в країні

В Україні запустили антикорупційну ініціативу Європейського Союзу із загальним бюджетом €15,84 млн, розраховану на три роки.

Зараз ви читаєте новину «Розкрадання бюджетних коштів: одна "посадка" за 5 місяців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути